Рецептот за лажен ајвар го освои интернетот! Потребно е само половина час за да се направи


Ајварот е еден од најпопуларните намази низ целиот Балкан. Главната состојка е црвената пиперка, но постојат различни варијации со додавање на модар патлиџан, лути пиперки и лук.

Неговата подготовка може да трае со часови. Затоа, ако сакате да имате домашен ајвар што можете да го јадете веднаш, пробајте го овој рецепт.

Состојки:

црвена пиперка

масло

лук

сол

други зачини по ваш избор

Подготовка:

Пиперките за ајвар најчесто се печат на скара или во рерна, но најбрзата опција е да ги печете пиперките во тава. Ако одлучите да ги печете во тава, ќе ви треба капак.

Најважно е да ги печете на средна температура за да не изгорат. Кога ќе се испржат рамномерно од сите страни, оставете ги настрана да се изладат.

Најтешкиот чекор во овој рецепт е лупењето на пиперките. Откако ќе го завршите овој чекор, ставете ги пиперките во блендер и додадете растително масло и зачини по ваш избор. Солта и лукот се обично основните зачини во овој рецепт, но можете да додадете и други зачини.