Професор по генетика од Харвард се колне дека 3 навики му помогнале да се подмлади за една деценија


Њујорк- Дејвид Синклер одржува релативно строг дневен распоред за да остане здрав, кој вклучува зелен чај од мача, полифеноли во неколку лажици јогурт наутро и повремено залак од 80% темно чоколадо.

Но, Синклер, 54-годишен професор на Катедрата за генетика и ко-директор на Центарот за биологија на стареењето Пол Ф. Глен на Медицинскиот факултет Харвард, не е ригиден за сè.

Тој не вежба секој ден, ниту спие повеќе од шест часа навечер, вели тој во едно неодамнешно интервју (стандардните упатства препорачуваат помеѓу седум до девет часа спиење секоја вечер и 150 минути вежбање со умерен интензитет неделно).

Сепак, тој вели дека неговиот режим му помогнал биолошки да остане 10 години помлад од неговата возраст – нагласувајќи го современиот феномен наречен обратно стареење преку борба против болестите поврзани со стареењето.

„Мислам дека многумина од нас мислат дека кога сте во дваесеттите, не сте отпорни на стареење и болести, а она што сега го знаеме е дека епигенетскиот часовник почнува да отчукува уште од раѓање и дека она што го правиме во дваесеттите влијае на нашата крајна долговечност“, изјави Синклер за GQ.

Иако истражувањето за одложување и враќање на стареењето е релативно ново, експертите велат дека тоа се однесува на вашата епигенетика. Експертите за долговечност ги наведоа 12-те карактеристични знаци на стареењето, вклучувајќи епигенетски промени, стареење на клетките и хронично воспаление. Факторите на животниот стил и другите интервенции насочени кон еден или повеќе од овие карактеристики може да го одложат процесот на стареење.

„Биолошката возраст е многу подобра претстава за здравствената состојба отколку роденденските свеќички“, изјави Синклер претходно за Fortune. „Роденденските свеќи не кажуваат колку добро си живеел и сигурно не ти кажуваат колку години ти останале“.

Тој верува дека еден ден ќе можеме да се вратиме 20 години назад. „Не гледам причина зошто тоа нема да биде можно“, продолжи тој. „Прашање е само кога“.

Значи, која е тајната на Синклер за добро стареење и останување млад? Тој почна да работи на тоа во раните триесетти. Еве три начини на кои истражувачот за долговечност започнал:

Земање ресвератрол

Синклер се колне во ресвератрол, полифенол или природен антиоксиданс кој најчесто се наоѓа во бобинки, кикирики и црвено вино. Тој го консумира во форма на додаток секое утро со „неколку голтки јогурт“. Заедно со јогуртот, Синклер пие зелен мача чај – полн со полифеноли како што се ECGC катехините.

Истражувањата сугерираат дека антиоксидантните својства на полифенолите помагаат во зајакнувањето на цревниот микробиом, го намалуваат ризикот од оштетување на ткивото, го подобруваат расположението и ја зголемуваат јачината на срцето.

Сепак, Синклер го зема микронутриентот како додаток, кој не е регулиран од Управата за храна и лекови на САД (ФДА); Затоа, дозата може да биде двосмислена и повисока, што претставува ризик за несакани ефекти како гадење и повраќање. Според Клиниката во Кливленд, поголема е веројатноста да имате корист од целиот извор на храна, наместо од микронутриентите во форма на додаток.

Синклер изјави за GQ дека му дава приоритет на утринските полифеноли околу 15 години.

Прескокнување на појадокот

Синклер го прескокнува појадокот и наизменично пости чекајќи помеѓу 16 и 18 часа помеѓу обилните оброци – тренд што многумина го поддржуваат во C-suite.

„Тоа е во основа доцниот ручек или голема вечера“, вели тој за GQ, иако вели дека започнувањето на овој режим помлади може да биде ризично и предупредува против неухранетост и гладување.

Истражувањата покажуваат дека наизменичниот пост може да го намали ризикот од дијабетес, срцеви заболувања и деменција – многу камен-темелници на стареењето. Но, постот не е за секого и може да претставува ризик по здравјето, а да не зборуваме за поттикнување на оние кои се борат со нарушувања во исхраната или со нарушена исхрана. Без да бидете премногу строги, постојат и начини за постење кои можеби ќе ви помогнат.

Експертите препорачуваат да започнете со мали оброци  многу хранливи и да останете хидрирани.

Избегнување на шеќер

Синклер почна да го намалува шеќерот (и месото). Тој се фокусира на растителна исхрана; типична вечера се состои од ориз, бадеми и кускус.

„Ретко, ретко јадам нешто друго освен храна од растителна и јаткасти плодови, вклучително и млеко“, вели тој за GQ. И додека една чаша вино беше главен дел од медитеранската исхрана, Синклер се збогуваше со едната чаша.

„Немам млечни производи, а исто така и алкохол. Многу ретко ќе јадам или пијам нешто од тие работи, но по прилика за прослава или што и да сум среќен да го правам тоа, но тоа е она на што се фокусирам“. И тој признава дека има „повремено пржено месо“.

За неколку месеци, тој вели дека неговата исхрана „направи огромна разлика за моите биомаркери на крвта и епигенетската возраст“.

Растителна исхрана е поврзана со здравствени придобивки како што се намалување на ризикот од дијабетес, деменција, дебелина и висок крвен притисок. Храната од растително потекло, исто така, помага да се намалат шансите за кардиоваскуларни болести. Слично на тоа, консумирањето вишок шеќер, особено додаден шеќер во високо преработената храна, е поврзано со дијабетес, дебелина и проблеми со срцето, според Харвард Хелт.

„Кога се префрлив на оваа нова диета, ми се намали меморијата, исто така. Не можев лесно да ги запомнам телефонските броеви и клучните шифри, а сега е едноставно“, вели тој за GQ. „Значи, се вратив на мојот 20-годишен мозок. Само мислев дека е старост, но не беше, тоа беше мојот животен стил“.