Пет сигнали дека ви е ослабнат имунитетот и како да го зајакнете
Имунитетот е многу важен во нашиот секојдневен здрав живот, особено во време кога светот се бори со пандемија и доаѓа сезоната на грип. Лекарите објаснуваат дека ова се сигнали со кои ќе знаете дали тој ослабнал, и препорачуваат храна што треба да јадете за да го зајакнете!
Пет сигнали за слаб имунитет се …
“Пукнатини” на аголот на усните
Ако на аголот од вашите усни се појават мали пукнатини, кои не мора да изгледаат како сериозни „рани“, тоа е сигнал дека имунитетот е под стрес. Ви недостасуваат витамини и минерали.
Постојани симптоми на настинка
Чувствувате умор, кашлање, кивање, ‘рчење? Ако не сте болни, имунолошкиот систем се обидува да ви каже дека ослабнал.
Раните полека се лекуваат
Дали сте се исекле од хартија, ја искинавте кутикулата или сте се гребнале некаде, и таа повреда тешко поминува иако не е „драматична“? Бавното заздравување е типичен знак на ослабен имунитет, а бројни витамини, од кои првиот е витамин Ц, и помагаат на кожата брзо да се справи со проблемите.
Вашите непца крварат
Проблемите со забите се голем предизвик за имунитетот, па доколку ви крварат непцата, посетете го стоматологот и зајакнете ја хигиената на усната шуплина.
Постојано сте уморни
Стресот што го доживуваме на работа или во приватен живот навистина може негативно да влијае на нашиот имунитет, бидејќи ни ја одзема енергијата. Обидете се да го намалите стресот, истовремено зголемувајќи го одморот и физичката активност.Голем дел од есенската храна е богата со антиоксиданси, кои се многу корисни во борбата против разни болести.
Советот на нутриционистите диктира да јадеме пет порции овошје и зеленчук на ден, и доколку сакате да го зајакнете имунитетот, вклучете ги овие намирници во вашата исхрана!
Костен
Се препорачува за оние кои страдаат од болести на бубрезите, богати се со калиум и фосфор и содржат бакар, кој ги зајакнува коските и имунитетот. Го забрзува производството на црвени крвни клетки, но е доста калорично, така што ќе ве одржи сити.
Круша
Омиленото есенско овошје содржи голема количина витамини од групата Б што ни помага полесно да се справиме со стресот. Многу е корисно во исхраната на дијабетичари, бидејќи има голема содржина на растителни влакна и помага во спречување на дијабетес. Тие се добри за желудникот и срцето бидејќи го регулираат и нивото на холестерол во крвта.
Тиква
„Портокаловата кралица на есента“ е богата со здрави масни киселини, а омега-3 киселините се важни за здравјето на срцето и крвните садови.
Има многу растителни влакна, кои го чистат дигестивниот тракт, а каротеноидите во него го намалуваат ризикот од рак и ја штитат кожата од УВ зраци. Семките од тиква содржат вистинска ризница на влакна, фосфор, манган и железо.
Цвекло
Широко познат како најдобар лек против анемија, го штити црниот дроб и го намалува крвниот притисок. Конзумирајќи цвекло и сурово, ќе ги „елиминираме“ сигналите за исцрпеност.
Брокула
Само 45 грама брокула му дава на организмот 70 проценти од дневната препорачана доза на витамин Ц, и покрај тоа, содржи антиоксиданти кои делуваат против разни видови на рак.
Јаболко
Секој знае дека едно јаболко на ден штити од „одење на лекар“, поради високата содржина на витамини. Јаболката го зајакнува имунитетот, спречува настинка и го намалува ризикот од инфекција на респираторниот тракт. Тие успешно го намалуваат холестеролот, а поради содржината на пектин, помагаат во детоксикација на организмот, одржувајќи рамнотежа на цревната флора.