Овој метод на складирање ќе го зачува вкусот на кашкавалот и ќе спречи мувла

Кашкавалот е едно од нашите омилени јадења и често е клучна состојка во нашите омилени јадења како тестенини, пица, лазањи и сендвичи, но може многу лесно да се расипе.
Тоа е прилично деликатна храна и ако се чува во влажни услови, може да развие мувла. Алтернативно, ако е изложено на премногу воздух, може да се стврдне.
Според тоа, поранешната производителка на сирења и готвачка Ерика Кубрик ја откри најголемата грешка при складирањето кашкавали, а тоа е неговото складирање во пластична амбалажа од супермаркетот.
„На сирењето/кашкавалот му треба кислород и влага за да остане свежо и вкусно. Знам дека е погодно да се чува во пластичната фолија во која е доставен, но исто толку лесно е правилно да се грижите за него. Правилното складирање на сирење/кашкавал е многу едноставно и трае само неколку минути труд“, рече таа.
Оставањето кашкавал во пластика ја блокира циркулацијата на воздухот, што го прави посклон кон губење на вкусот и може да го стврдне. Пластиката, исто така, создава многу влажна атмосфера, а ако во него се насобере вишок влага, тоа е посклоно кон развој на мувла.
Оптималниот метод за одржување на кашкавалот свеж е што побрзо да се отстрани пластичната фолија, идеално штом ќе се вратите дома од продавница.
Потоа, едноставно покријте го со хартија за печење, или ако претпочитате, можете да купите специјална хартија за сирење.
Внимавајте да не го оставите непокриен, бидејќи фрижидерот може брзо да го дехидрира и да создаде таа ужасна крцкава, бесвкусна кора. Ако забележите дека на него се формира тврда кора, едноставно исечете ја со нож за да ја зачувате неговата свежина.
„Алтернативно, можете да го завиткате во хартија за печење или месарска хартија. Потоа лабаво завиткајте го во кеса со патент“, вели готвачката.
Пред да го завиткате, проверете дали има воздух во кесата за да се осигурате дека има доволно кислород и влага. Тој треба да остане вкусен, свеж и да има совршена текстура многу подолго.
Точниот рок на траење на кашкавалот зависи од видот, бидејќи свежите сирења како рикота секогаш траат само неколку дена, додека кашкавалите со кора и синото сирење ќе останат свежи со недели.