Недостигот на маслиново масло го претвора во течно злато


Недостигот на маслиново масло, понекогаш наречено „течно злато“, ги поттикна цените на рекордно високо ниво, поттикна пораст на криминалот и ја втурна индустријата во криза.
Зголемената цена на течните масти, главна суперхрана во медитеранската исхрана, ги запрепасти потрошувачите и ветераните во индустријата во последниве месеци.

Кајл Холанд, аналитичар во групацијата за истражување на пазарот Минтек, рече дека екстремните временски услови предизвикани од климата „значително влијаеле“ на производството на маслиново масло во јужна Европа во последниве години, особено во медитеранските земји како Шпанија, Италија и Грција.

Шпанија, која обезбедува повеќе од 40 отсто од светското производство според Центарот за промоција на увозот, обично може да се очекува да произведува некаде помеѓу 1,3 милиони и 1,5 милиони метрички тони маслиново масло секоја жетва, рече Холанд, според Си-Ен-Би-Си.

Сепак, официјалните бројки покажуваат дека Шпанија пораснала само околу 666.000 метрички тони за кампањата 2022/2023 година. Пазарните играчи анкетирани од Минтек очекуваат производствен опсег од 830.000 до 850.000 метрички тони за шпанската сезона 2023/2024 година, што претставува зголемување од околу 40.000 метрички тони од претходните проценки.

Цените на маслиновото масло во шпанска Андалузија изнесуваа 7,8 евра (8,4 долари) за килограм заклучно со 19 април, според референтниот индекс на Минтек, што е намалување од нешто повеќе од 8 евра на крајот на март. Падот го продолжува трендот на намалување, откако цената на маслиновото масло достигна историски максимум од 9,2 евра во јануари.

Небесниот пораст на цените на маслиновото масло се олади во последните недели, делумно поради поволните дождови во март и април и зголемувањето на проценките на производството за жетвата на маслинки во Шпанија. Но, аналитичарите велат дека намалените резерви на маслиново масло веројатно ќе ги задржат пазарите на работ за ненадејни скокови на цените во наредните месеци.

„Мислам дека најголемата грижа е всушност целокупната понуда. „Луѓето се однесуваат прилично мечешки на пазарот во моментов (синоним кога на берзата има застој, заб.), но како што сезоната продолжува и ние се повеќе се оддалечуваме од жетвата што штотуку ја имавме, се чини дека повеќето играчи на пазарот мислат дека тоа ќе исчезне“, изјави Холанд за Си-Ен-Би-Си по телефон, пренесе регионалниот бизнис портал СЕЕбиз.

„Цените се чини дека паѓаат во моментов, но на крајот луѓето ќе мора да почнат да купуваат. И кога купувате наспроти намалените количини, тие велат дека ако тие количини исчезнат и сите мора да купуваат, цените мора да се зголемат“.

„Ова не е нормално“, изјави Вито Мартиели, виш аналитичар за житарки и маслодајни семиња во холандската Рабобанк, за Си-Ен-Би-Си .

Мартиели рече дека неодамнешната нестабилност на цените не наликува на ништо што тој некогаш го видел во повеќе од 20 години проучување на секторот за маслиново масло.

„За да имаме јасна слика, мислам дека треба да почекаме неколку месеци до крајот на јуни, но дождот во месец март беше позитивен сигнал за подобрување на производството“, додаде тој.

Хелена Бенет, шеф на климатската политика во независната тинк-тенк Green Alliance UK, недвосмислено го припиша рекордниот скок на цените на маслиновото масло на климатските промени.

„Најголемиот светски извозник на маслиново масло, Шпанија, го намали своето производство на половина поради сушата и екстремните горештини, зголемувајќи ја неговата цена (првично!) за 112% од 2022 година“, рече Бенет на платформата на социјалните мрежи X на 10 април.

„Ова се случува и со другите прехранбени култури. Маслиново масло денес, се друго наскоро“.

Во првата од ваков вид регионална анализа на ризиците поврзани со климата, Европската агенција за животна средина во март рече дека европските земји треба да се подготват за „катастрофални“ последици бидејќи продлабочената климатска криза го погодува секој дел од нивните економии овој век.