„Горд сум што моето име е покрај Селин Дион“. Кој е Немо, победникот на Евросонг?

Последен пат Швајцарија победи во 1988 година, кога Селин Дион победи со Ne Partez Pas Sans Moi


Малме – Ако има шифра за победа на Евровизија, Немо ја скрши. Тој ја однесе третата евровизиска победа на Швајцарија со песнта The Code откако доби вкупно 591 поен.

Немо е првиот небинарен изведувач кој победи на Евровизија и рече дека се чувствува горд не само за себе, туку и за заедницата на луѓе кои се небинарни или родово флуидни.Тој се надева дека ќе има повеќе емпатија и разбирање меѓу нив. 

„Треба да разговараме еден со друг и се надевам дека вечерва може да биде начин да се потсетиме на тоа“.

„Најмногу сум навистина благодарен за ова искуство и за сите пријатели што ги стекнав на патот, уметници оваа година“. изјави Немо, по качувањето на сцената. 

Немо го опиша The Code како уникатна и посебна песна која е издигната низ постановката и тие му се заблагодарија на својот тим. Песната настана кога Немо отиде во кампот за пишување песни. Тие рекоа дека отишол очекувајќи да напишат песни за други луѓе, но го прашале: „Дали и самиот би размислувал да одиш на Евровизија? Немо додаде:

„[Изведувањето] на песна во која зборувам за мојата приказна, откако допрев толку многу луѓе и можеби ги инспирирав луѓето да останат верни на себе, е најлудото нешто што ми се случило.

Бидејќи на Немо му беше доделен трофејот на Евровизија 2024 година, предавањето не одеше баш според планот. Набргу, трофејот беше во две парчиња. 

„Не само што го прекршив кодот. Го скршив и трофејот. Но, добив нов!“

Изборот за песна на Евровизија сега ќе се врати во Швајцарија во 2025 година, по трет пат. Последен пат Швајцарија победи во 1988 година, кога Селин Дион победи со Ne Partez Pas Sans Moi – Немо е горд што го има нивното име покрај Селин. Швајцарија не само што беше првата земја која некогаш беше домаќин на Евровизија, туку ја освои и првата победа.

Немо е неверојатно горд на нивниот роден град Бил и би сакал натпреварот да се одржи таму – и покрај тоа што можеби е малку мал. Тој го опишаа Биел како полн со креативност и дека луѓето кои се различни се гледаат како нешто посебно и позитивно. 

„Вечерва испраќам многу љубов на сите и ќе се вратам наскоро“.

Роден во 1999 година во Биел, мал двојазичен град во Швајцарија, Немо свири на виолина, пијано и тапани уште од мало дете.

Во 2016 година, Немо стана познат преку ноќ преку појавувањето на SRF Virus (#Cypher), кое стана вирално на социјалните мрежи. Потоа издадоа две EP-а – преку кои 7 песни се најдоа директно на официјалната швајцарска табела за синглови.

2020 година го означи почетокот на периодот на промени за Немо, кога почнаа да пишува и да продуцира за други уметници, а исто така почна да објавува песни на англиски јазик.

Во неговата музика, Немо се занимава со теми како што се родовиот идентитет, менталното здравје и пронаоѓањето на своето место на овој свет. 

Фото: ЕБУ