Кога е време да ја фрлите даската за сечење?


Даската за сечење не е без рок на употреба.

Секоја домаќинка има даска за сечење во кујната, а правилото е дека мора да биде дрвена, бидејќи на неа се задржуваат помалку бактерии. Обично се мие само со вода, но често се користи и детергент за садови.

Многумина не обрнуваат внимание на даската за сечење, но има знаци кои ви кажуваат дека е поминат рокот и треба да се фрли.

Домаќинките најчесто ја користат даската за сечење предолго и не внимаваат дали има пукнатини. Сепак, ова се знаци дека ќе се задржат остатоците од храна, но и течности.

Без разлика колку добро ја миете, нема да можете да отстраните сè, што значи дека бактериите ќе се соберат на даската.

Освен грозен изглед на пукнатини, без разлика дали се на дрвена или пластична даска, таму може да се заробат и честички од храна и може да се собере влага.

По миењето, чистењето со крпа е уште полош потег, бидејќи на неа можете да пренесете бактерии, а потоа и на други површини. Затоа, кога ќе се појават пукнатини на даската, задолжително фрлете ја.

Иако дрвените даски нудат природна антибактериска заштита, можете да користите и пластични или бамбусови плочи, само редовно менувајте ги.