Како сега да се „извлечат“: Владите очајнички бараат начин за зачувување на работните места

Новиот бран на случаи на коронавирус ги натера властите од обете страни на Атлантикот да бидат под сериозен притисок да продолжат со механизмите за поддршка на кризата на пазарот на трудот, во време кога, според политичарите, треба да започне постепеното враќање на економијата во нормала.

Многу работници кои беа привремено отпуштени на почетокот на кризата се вратија на работа, но милиони сè уште не, а растот на вработеноста забавува.

Од друга страна, расте бројот на трајно изгубени работни места, што ги става властите под притисок да спречат долготрајна криза на невработеност, што ќе предизвика огромни тешкотии и ќе го врати економското закрепнување како целина, бидејќи закрепнувањето зависи од тоа што домаќинствата чувствуваат доволно сигурна перспектива и дека тие можат да потрошат наместо штедат.

Иако американската стапка на невработеност скокна од 3,5 проценти во февруари на 10,2 проценти во јули, додека во ЕУ се зголеми само малку од 6,5 проценти на 7,1 процент во јуни, економистите велат дека резултатите од двата пазари на трудот се во основа доста слични.

Некои работни места се изгубени привремено – овие бројки се вклучени во американската статистика затоа што американските власти решиле да им помогнат на работниците да плаќаат бенефиции за невработеност, но не и во Европа, каде државите во голема мерка избегнале намалување на работните места со субвенционирање на компаниите да ги обврзат да задржуваат работници. Некои од овие работници сега се вратија на работа.

Програмите за намалување на работното време ефикасно ги штитат постојнитеработни места, но би можеле да бидат помалку ефикасни кога станува збор за полесно прилагодување кон новата ситуација по завршувањето на кризата, велат од ОЕЦД.

Тргна на подобро, но сега…

Соединетите држави забележаа намалување на привремените загуби на работни места, поради што стапката на невработеност се намали од 14,7 проценти во април на 10,2 проценти во јули.

Сепак, од обете страни на Атлантикот, загрижува фактот што ваквите подобрувања започнаа да покажуваат знаци на слабеење.

„Ситуацијата полека се претвора во долгорочен проблем со невработеноста“, предупредува Џеј Шембо, научен советник во Брукинс институтот и поранешен советник на Белата куќа, истакнувајќи дека пет проценти од американското население е без работа повеќе од 15 недели.

Џејсон Фурман, економски советник на поранешниот американски претседател Барак Обама, неодамна објави на Твитер дека „ова главно е за„ лесен “раст на вработеноста“, изјавувајќи дека нето-зголемувањето на работните места всушност маскира многу поголеми текови на пазарот на трудот, како во однос на вработувањето така и од отпуштањата, со оглед на фактот дека во јули во САД дури 4,3 милиони луѓе ги загубија своите работни места. Фурман наведува дека пореалната стапка на невработеност во САД – вклучително и лица кои не се вработени од други причини – би можела да биде поблизу до нивото од 12 проценти.

Во Европа, од друга страна, милиони работници продолжуваат да се потпираат на субвенциите за државни плати. Дури и во Германија, една од земјите помалку зафатени од вирусот, бројот на вработени чие работно време е намалено за да се избегнат технолошки вишок (т.н. систем Курзарбеит) падна само малку, од 7,3 милиони во мај на околу 5,6 милиони во јули, според проценките на Институтот Ифо во Минхен.

Во некои производствени сектори, нивниот број дури се зголеми минатиот месец – тренд што Себастијан Линк на овој независен истражувачки центар го опишува како „многу загрижувачки“.

Оваа пролет, кога пандемијата „Ковид 19“ започна да се шири во Северна Америка и Европа, се очекуваше дека економиите би можеле да започнат да се враќаат во нормала до крајот на летото. Сега тоа е малку веројатно, а политичарите и економистите се обидуваат да најдат одговор на прашањето како да ги заштитат работните места.

Прашањето е во која мерка државите воопшто можат да ги намалат своите програми за поддршка, доколку сè уште не можат да прогласат победа над пандемијата. Порастот на нови случаи на коронавирус во текот на изминатите неколку недели изврши дополнителен притисок врз владите да ги прошират програмите за заштита на работниците.

Кој ќе го плати тоа?

По конфликтот со демократите во Конгресот, американскиот претседател Доналд Трамп се обиде да го продолжи привремено плаќањето на надоместоците за невработеност преку извршни уредби овој месец, додека истовремено ќе ги намали нивните износи од 600 на 400 долари неделно.

Сепак, голем број држави одбија да го спроведат планот затоа што Белата куќа побара од нив да преземат дел од трошоците, како и заради комплицираната администрација. Како резултат, парите практично сè уште не започнале да пристигнуваат.

Во Европа, многу земји не сакаат да го одложат крајот на своите програми за субвенционирање на привремена плата.

Најголем проблем на сите пазари на труд е тоа што мора да се постигне рамнотежа и да се обезбеди поддршка за работни места на кои работниците би можеле да се вратат, додека се избегнува субвенционирање на работни места кои имаат мали шанси за закрепнување.

Додека Европејците се движат од субвенционираната плата кон бенефиции за невработеност, нивните влади ќе се соочат со проблем што е веќе актуелен во Соединетите држави: колку треба да бидат придобивките за да се обезбеди егзистенција на работниците додека ги охрабруваат да бараат работа?

Огромни суми потрошени за субвенции за плати се повеќе ги поддржуваат работните места кои имаат мали шанси да се опорават од кризата, неодамна предупреди Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

„Програмите со скратено работно време ефикасно ги штитат постојните работни места, но би можеле да бидат помалку ефикасни кога станува збор за полесно прилагодување на пост-кризната состојба во сите економски сектори“, рече ОЕЦД, препорачувајќи компаниите да плаќаат повеќе плати на работниците. принуден одмор. Суштината на дилемата што ги мачи креаторите на политиките е дека вистинскиот избор во голема мерка зависи од ширењето на вирусот. Доколку бројот на заболени е голем и продолжи да расте, треба да се преземе пооткоден став, но доколку инфекцијата е под контрола, ќе бидат потребни порешителни стимулации како сигнал дека оваа привремена поддршка нема да трае долго.

Лондон дециден – мора да опрестане во ноември

Обединетото Кралство го одржува својот цврст пристап и смета дека програмите за зачувување на работата мора да бидат завршени до ноември. Но, Франција ја прошири својата програма, како и Шпанија, а слични потези во моментов се разгледуваат во Германија и Италија.

Со оглед на неизвесноста во врска со ширењето на вирусот, ОЕЦД препорачува роковите „да не се врежани во камен“. Сепак, организацијата ги повика владите постепено да се движат од одржување на постојните работни места до помагање на работниците да се свртат кон други работни места – со намалување на јазот помеѓу субвенциите за плати и редовните бенефиции за невработеност, како и помагање на работниците при присилно отсуство се преквалификувани.

Како дел од овој процес, невработеноста веројатно ќе се зголеми, предупредуваат економистите, правејќи ги европските пазари на трудот повеќе слични на оние во Соединетите држави.

„Поддршката ќе се намали во текот на следната година – и ова ќе предизвика зголемување на бројот на невработени“, изјави Џесика Хајндс од консултантската куќа „Капитал“, додавајќи дека програмите за скратено работно време не можат да се применуваат толку широко. и без временски рок, без нарушување на нивната првична намена.

“Германската програма Курзарбеит не е наменета за таа цел. Таа е креирана заради високо квалификувани, трајно вработени работници во производниот сектор, за кои е тешко да се најдат соодветни замени, па затоа плаќа повеќе за компаниите да добиваат преку еден месец или два”, вели таа.