Како да ги одржите краставиците свежи во фрижидер?

Краставиците се практичен додаток на сендвичи, салати и многу сосови, а тие се и практична храна. Сепак, многу луѓе се соочуваат со проблемот кога стануваат меки и лигави прерано.
Иако фрижидерот изгледа како погодно место за нивно складирање, прераните температури можат да го забрзаат нивното расипување.
Краставиците се чувствителни на студ, а температурите под 10 степени можат да предизвикаат „оштетување од студ“ што доведува до побрзо расипување, губење на крцкавоста и појава на водени, меки делови. Затоа најстудениот дел од вашиот фрижидер не е идеално место за нив.
Готвачката Марција сподели едноставна, но корисна техника за која ви е потребен само еден предмет, а тоа е метална лажица.
„Ставете ги краставиците во стаклен или пластичен сад со капак. Додадете метална лажица во истиот сад. Затворете го садот и ставете го во фрижидер. На овој начин краставиците ќе останат свежи до две недели“, рече таа.
Се верува дека металната лажица помага во одржувањето на постабилна и рамномерна температура во садот, што го забавува процесот на расипување и ја продолжува свежината на краставиците.
За најдобри резултати, корисно е садот со краставиците и лажицата да се постави на горната или средната полица од фрижидерот. Овие области имаат тенденција да имаат најумерена температура, што е идеално за спречување на расипување. Корисно е да се избегне надворешниот заден дел од фрижидерот или во близина на вратата од замрзнувачот, каде што температурата е најниска, пишува „Мирор“.
Можете исто така да поставите лист хартија на дното од садот за да ја апсорбирате вишокот кондензација и влага, дополнително спречувајќи гниење. Држете ги краставиците подалеку од домати, јаболка и банани. Овие намирници ослободуваат етилен, невидлив гас без мирис кој го поттикнува зреењето, но исто така го забрзува расипувањето на зеленчукот чувствителен на него, како што се краставиците.