Изненадувачка причина за зголемувањето на потрошувачката на шеќер во Америка


Сладоледите, замрзнатите десерти и ладните газирани пијалоци се особено привлечни во текот на летото. Американците се меѓу оние нации кои сè повеќе пијат газирани пијалоци, што има загрижувачки здравствени последици.

Постојат многу докази дека климатските промени ќе влијаат на достапноста и квалитетот на храната, што ќе предизвика недостиг, зголемување на цените, па дури и намалување на хранливата вредност на храната. Горенаведеното го истакна Пан Хе од Универзитетот во Кардиф, која спроведе истражување на ова прашање, а резултатите од ова истражување беа објавени во научното списание Nature Climate Change.

Имено, таа беше меѓу научниците кои пребаруваа податоци од 2004 до 2019 година за купување храна во американските домаќинства. На овој начин, тие беа во можност да ги следат истите семејства подолго. Потоа ги споредија споменатите податоци со податоци за регионалните метеоролошки податоци, вклучувајќи ги и оние поврзани со температурата и влажноста на воздухот.

Во таа споредба, тие забележаа дека Американците консумираат повеќе шеќер, главно оној што се наоѓа во засладените пијалоци, како што се зголемуваат температурите. За секое зголемување на температурата од 1,8 Фаренхајтови степени (0,7 степени Целзиусови), дневната потрошувачка на шеќер по лице во американските домаќинства се зголемила за 0,7 грама.

Тој потсети дека потоплото време предизвикува поголем губиток на течности во телото, поради што телото бара хидратација и ладење. За многумина во Соединетите Американски Држави, ова значи посегнување по ладни, шеќерни производи, како што се газирани пијалоци и сладолед.

Студијата, исто така, откри дека ова е особено изразено во домаќинствата со пониски приходи и пониско ниво на образование. Значи, зборуваме за делови од општеството со поголема потрошувачка на шеќер бидејќи споменатите производи се поевтини, па затоа се првиот избор во текот на топлите денови. Покрај тоа, ова се деловите од општеството кои можат да поминуваат помалку време во климатизиран простор.

Научната претпоставка е дека дневната потрошувачка на шеќер во САД ќе се зголеми за речиси три грама до 2095 година. Прекумерната потрошувачка на шеќер може да има голем број негативни здравствени последици, како што се дебелина, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.

Препораката на Американската асоцијација за срце е дека дневниот внес на шеќер во телото не треба да биде повеќе од шест проценти од вкупниот дневен внес на калории – 36 грама за мажи и 26 грама за жени.

Сè уште не е сосема јасно како климатските промени ќе влијаат на навиките во исхраната на луѓето, поради што се потребни нови истражувања, пишува Си-ен-ен.