Истражувањата ставаат крај на приказните за свинската маст: го добивме дефинитивниот одговор дали е добра или не

Во најновото рангирање, свинската маст е ставена над грашокот, црвената зелка и слаткиот компир. Изненадувачки?
Нутриционистите со години предупредуваат на животински масти, но најновото рангирање на „100-те најдобри производи во светот“ ги потресе популарните верувања. Свинската маст го зазеде осмото место со 73 поени од можни 100, пред грашокот, црвената зелка и слаткиот компир.
Според списокот објавен од BBC Future, свинската маст има уникатни хранливи својства, што ја прави една од најдобрите животински масти. Содржи висока концентрација на Б витамини и минерали. Можеби изненадувачки, мононезаситените масти во свинската маст, вклучувајќи ја и вредната олеинска киселина позната од маслиновото масло, играат важна улога во заштитата на кардиоваскуларниот систем.
Во исто време, заситените масни киселини присутни во свинската маст, иако често се критикувани, се сметаат за прифатливи во умерени количини од диететичарите. Сепак, експертите истакнуваат дека квалитетот на таквата маст зависи од условите во кои се одгледуваат свињите. Слободните животни, особено оние кои се одгледуваат на пасишта, произведуваат масти со поповолен хранлив профил. На пример, содржи поголеми количини на витамин Д, кој е клучен за здравјето на коските.
Како и со било што, премногу може да биде штетно. Салото, иако е богато со хранливи материи, бара внимателно дозирање во исхраната. Прекумерното консумирање масти, вклучувајќи ги и оние од животинско потекло, може да доведе до здравствени проблеми. Меѓутоа, кога се консумира умерено, салото е вредна компонента на исхраната, која исто така обезбедува висококвалитетни протеини, неопходни за градење мускули.
Во листата на „100 најдобри артикли“ посебно место зазеде свинската маст, која стана единствената животинска маст која се најде во првите дваесет. Над него се претежно зеленчук, риба и семиња, вклучително и бадеми (прво место).