Додадете ја оваа состојка и вашата сарма од кисела зелка никогаш нема да се распадне


Сармата е една од омилените јадења и трпеза без неа е незамислива во зимските месеци, но не сите сме добри во подготовката на сарма…

Познатата сарма е вкусна и кога ја правиме од кисела зелка во текот на есента и зимата, а вкусна е и онаа од свежи листови зелка, која најчесто се прави во лето. Сепак, рецептот за подготовка на сарма мора да има додаток кој го решава проблемот со распаѓањето на ова гурманско јадење при готвењето.

Доколку и вие го имате тој проблем, еве неколку совети кои ги примениле нашите баби, кои би можеле да се пофалат со совршено вкусна сарма која не се распаѓа ниту при готвење, ниту на чинија.

Подготовка на листови за сарма

Пред да започнете со полнење на листовите зелка, важно е внимателно да ги подготвите. Одвиткајте ги, одвојте ги листовите кисела зелка и со нож извадете ги тврдите делови.

Се препорачува да се бланшираат листовите пред да почнете да ја завиткувате сармата, бидејќи така ќе ја омекне структурата на листот и ќе го олесни процесот на виткање. Сепак, тоа не е потребно.

Подготовка на фил за сарма

Следниот важен чекор во подготовката на сармата е динстањето на кромидот. Нашите баби најчесто користеле – кромид, лук и праз, кои во исто време му даваат на јадењето посебна сладост. Домаќинките денес обично не ставаат праз во сарма, верувајќи дека ќе бидат доволни само кромид и лук, а наместо праз ставаат моркови. Но, празот има помека структура кога е уште сиров, па подобро ќе се комбинира со мелено месо отколку со ренданиот динстаен морков.

Нашите баби секогаш се грижеа со какво месо подготвуваат сарма. Соодносот на свинско и говедско требаше да биде 1:1, а со овие два вида месо во тенџерето за варење на сарма ставаат виткана сарма и суви ребра, сланина или домашни чадени колбаси.

Месото го ставале во тава со запржен кромид и мешале на средна топлина додека не побеле. Потоа додавале зачини – сол, мелен бибер и зеленчук, а кога ќе се олади филот за сармата, додавале суров ориз и јајце. На килограм мелено месо ставаат по едно свежо јајце кое би ги врзувало сите останати состојки и би спречило да се распадне сармата во чинијата.

Денешните домаќинки избегнуваат да ставаат јајце во филот, плашејќи се дека при динстањето ќе стане гумено. Тоа нема да се случи ако го следите рецептот и не ставате повеќе од едно јајце на килограм мелено месо. Свежото јајце е тајна состојка што нашите баби секогаш ја ставаат во сарма, без разлика дали го прават од кисела зелка или свежа зелка.

Готвење

При готвењето важно е да ставите доволно течност во тавата со сармата и да ја покриете за садот да се крчка и да ги задржи аромите. Исто така, избегнувајте премногу мешање за време на готвењето, бидејќи тоа може да предизвика распаѓање на сармата.

Со овие совети, вашата сарма ќе ја задржи формата, а вие ќе можете да уживате во совршената сарма без да се грижите дали ќе се распадне.