Дали знаете кои се предностите на нискокалоричните засладувачи?


Нискокалоричните засладувачи обично се користат како адитиви за храна и пијалоци за да се постигне посакуваното ниво на сладост со многу мал или апсолутно никаков внес на калории.

Имаат многу поголема моќ на засладување во споредба со белиот шеќер, што значи дека се стотици пати послатки, поради што се користат во многу мали количини.

Замената на редовните цели на калории за нивните нискокалорични алтернативи може да биде корисна алатка за диета и подобрување на усогласеноста со плановите за губење на тежината или одржување на тежината.

Освен што помагаат во контролата на телесната тежина, нискокалоричните засладувачи им нудат на луѓето со дијабетес или нарушена толеранција на гликоза можност да уживаат во омилените десерти и пијалоци редовно и без грижа. За разлика од обичниот шеќер, нискокалоричните засладувачи произведуваат сладок вкус без никакво влијание врз нивото на шеќер во крвта.

За време на бременоста дневните калориски потреби на жените се зголемуваат за само 255 калории. Идните мајки затоа треба да консумираат храна која има малку енергија, а храната засладена со нискокалорични засладувачи може да помогне тука. Тие ги содржат истите витамини и минерали како и храната засладена со обичен шеќер, само со значително помалку или апсолутно никакви калории.

Во време кога стапките на дебелина продолжуваат да растат, владите ширум светот ги охрабруваат производителите на храна да ги заменат шеќерите и да ги намалат калориите.