Четири намирници што никогаш не треба да ги купувате замрзнати

Погледнете која замрзната храна никогаш не треба да биде во вашата кошничка и зошто не.
Денес, можете да купите многу замрзната храна, не само сладолед и готови колачи, туку и други јадења, разни опции за ручек, овошје, зеленчук… Но, дали е добра идеја да купите таков производ?
Професионалните готвачи не се согласуваат за сите одговори, но има некои намирници што никогаш не треба да ги купувате замрзнати (а веројатно веќе ги имате во вашата кошничка):
Леб
Иако можеби е погодно да купувате замрзнат леб што само го печете или одмрзнувате додека не биде готов, не треба да го правите тоа. Готвачите сигурно не би го направиле ова, знаејќи дека составот на лебот малку се менува кога е замрзнат. Тој повеќе не ги содржи хранливите материи што нормално би ги добиле од лебот.
Подобро купете свеж леб и купувајте го почесто или бидете храбри и обидете се сами да го печете. Ќе видите дека не е толку тешко како што изгледа.
Јагоди
Ако ќе правите рецепт што вклучува јагоди, не ги купувајте замрзнати, велат експертите за исхрана. Десертот може да не успее, или бобинките може да немаат вкус како што очекувате. Поради нивната порозна структура, тие се презаситени со вода и почнуваат да се распаѓаат кога се замрзнуваат.
Секако, најдобро е да купите свежо сезонско овошје, но ако веќе сте купиле замрзнати јагоди, направете компот од нив што можете да го додадете во палачинки или да го понудите како независен десерт.
Бургери
Толку е примамливо да купувате готови плескавици за да ги додадете во вашиот домашен бургер. Сепак, подобро е сами да ги подготвите од свежо мелено месо. Додадете зачини по вкус, пржете и веќе имате делумно подготвен ручек. Готвачите велат дека замрзнатите плескавици имаат многу полош вкус.
Брокула
Можеби веќе сте забележале дека замрзнатата брокула е кашеста откако ќе ја загреете. Стеблата се гумени и без вкус, велат експертите за исхрана.
Брокулата е прилично деликатен зеленчук што го губи вкусот кога е замрзната, а што е полошо, губи многу хранливи материи. Кристалите од мраз можат да ги скршат растителните клетки, во кои се скриени витамини и минерали.