Бела пена на врвот на медот, како се формира и дали е штетна

На што укажува белата обвивка на медот што личи на пена?
Овој знак може да изгледа загрижувачки на прв поглед. Малкумина знаат дека ова е природен ефект на производството, кој обезбедува висок квалитет на производот. Кога медот се истура во тегли за време на производството, мали количини на воздух влегуваат во неговата структура и потоа се акумулираат на површината во форма на слој меурчиња.
Оваа пена може да се спои со честички од пчелин восок, полен или прополис – сите овие природни состојки доаѓаат директно од кошницата. Создавањето бела пена е особено честа појава кај медот кој не е термички обработен. Покрај тоа, присуството на оваа пена често укажува на тоа дека производот останува блиску до неговата природна форма.
Медот не е прегреan или премногу филтриран, па ги задржува ензимите, витамините и својствата кои го поттикнуваат здравјето. Пената на медот е природна појава и не е причина за загриженост, уверуваат искусните производители на мед. За внимателни потрошувачи, ваквите детали се важни. Индустриското производство на мед, кое вклучува интензивно филтрирање и загревање, ги елиминира повеќето честички од восок и остатоци од полен. Иако ефектот изгледа повеќе „естетски“, чистиот мед е лишен од некои ензими одговорни за неговите антибактериски и антиоксидантни ефекти.
Природниот мед со бела пена, богат со состојки како што се инвертаза и гликоза оксидаза, е изборот на луѓето кои ги ценат автентичните производи – оние кои се најблиску до даровите на природата. Пенестиот слој не го менува вкусот на медот и често може да биде дополнителен доказ за неговата уникатност, предизвикана од мали разлики во составот на нектарот, во зависност од сезоната или видот на пчелата.
За многу луѓе, прашањата поврзани со безбедноста на потрошувачката предизвикуваат најмногу прашања. Експертите уверуваат: во повеќето случаи, пената е сосема безбедна. Сепак, треба да обрнете внимание на мирисот на медот – ако има кисел, оцет мирис, тоа може да биде знак за почеток на процесот на ферментација поради грешки во складирањето. Во такви ситуации, подобро е да се консултирате со продавачот на производот.
Со својот мирис и структура непроменети, белата пена не треба да биде причина за загриженост. Може да се меша со мед или, за оние кои претпочитаат бистрина, лесно да се отстрани со лажица. Без разлика на изборот, здравствените вредности на производот се целосно зачувани.