Вистинските преговори за „Брегзит“ почнуваат сега

ВИЛЕМ БУИТЕР

Со тоа што Велика Британија се повлече од Европската унија премиерот Борис Џонсон конечно го постигна „Брегзит“ за што се бореше во последните четири години. Но, како што вели поговорката, внимавајте што сакате.

Четири прашања беа дел од договорот за развод што Џонсон го склучи со ЕУ и парламентот го одобри: идните придонеси во буџетот на ЕУ, третманот на граѓаните на ЕУ во Велика Британија и британските граѓани кои живеат во ЕУ, местото на Северна Ирска во царинската унија на ЕУ и единствен пазар и постојаната надлежност на Европскиот суд на правдата.

Но, дури и во овој доцен час, сè уште постои сеопфатна неизвесност за природата на трговскиот режим, поширокиот економски однос и политичкиот однос меѓу Велика Британија и ЕУ што ќе преовладува по завршувањето на транзицискиот период. Споредбената неизвесност ја опкружува природата на трговските режими и пошироките економски аранжмани со кои Велика Британија ќе ги започне со државите кои не се членки на ЕУ. И, и покрај нагласените тврдења на Џонсон дека нема да има продолжување на периодот на транзиција, неговиот неуспех да го испорача „Брегзит“на 31 октомври минатата година, како што беше ветено, сугерираше дека никогаш не треба да кажуваме никогаш.

Не е претерување да се тврди дека вистинските преговори за идниот однос меѓу Велика Британија и ЕУ започнуваат дури сега (всушност, на 1 март). Политичката декларација во врска со пост-„Брегзит“односите меѓу Велика Британија и ЕУ што ја придружуваше законот за повлекување не е правно обврзувачка; таа претставува аспирации и добри намери, но ништо повеќе.

Времетраењето на речиси сите трговски преговори е измерено во години, а не во месеци. За Сеопфатниот економски и трговски договор (ЦЕТА) меѓу ЕУ и Канада, потпишан на 30 октомври 2016 година, требаше повеќе од една деценија за да се заклучи, ако го земеме за почеток на процесот договорот од март 2004 година. А беа потребни седум години по започнувањето на официјалните разговори во мај 2009 година. Всушност, ЦЕТА сè уште не е во сила, иако значителни делови од неа привремено се применети во очекување на одобрување од сите потписнички.

Важно е да се запамети дека тарифите и квотите се само еден дел ледениот брег во трговските преговори. Постојат многу видливи и невидливи бариери за трговија. Други правни, регулаторни, административни, бирократски и политички пречки; субвенции и даноци; законодавство против дампинг; ограничувања на директните странски инвестиции; и манипулацијата со девизниот курс може да резултира во нулта трговија, и покрај целосното отсуство на тарифи и квоти.

Протекционизмот може да се маскира како еколошки, во трудот, во храната или фитосанитарните стандарди; локални барања; одбрана на детските индустрии; права на интелектуална сопственост; интервенции за климатски промени… Во октомври 1982 година, француската влада генијално бараше сите јапонски увозни VCR да влезат во земјата преку Поатје, мал град стотици километри од најблиското значајно пристаниште. Оваа нетарифна трговска бариера остана во сила до април 1983 година.

Значи, доминантна карактеристика на идните трговски аранжмани на Велика Британија и поширокиот економски и политички однос со ЕУ е сеопфатна неизвесност. За нејзините трговски и пошироки економски односи со земји кои не се членки на ЕУ ќе се преговара од позиција на слабост во однос на онаа на Европската Унија кога ќе преговара како единствен блок во име на нејзините земји-членки.

Некои брегзитери можеби мислат дека тоа можат да го направат, но ветувањето на Џонсон дека ќе ја претвори Велика Британија во глобален дерегулаторен рај со ниски даноци не е веродостојно. Торизмот на Џонсон – формула за голема влада, диригент, една нација со популистички надградби – ја отфрла формулата „Сингапур-на-Темза“. Ваквиот пристап најмногу може да се испроба за финансискиот сектор.

Регулаторната арбитража сигурно може да предизвика значителни промени во правилата на игра за индустриските инвестиции (MiFID II) и осигурителната индустрија (Solvency II). Додека градот Лондон несомнено ќе изгуби бизниси пред своите конкуренти во ЕУ27, тој би можел да биде биде вклучен во законодавство и дерегулирање што ќе му овозможи привлекување нови бизниси од ЕУ, како и од пошироката глобална економија. Се сомневам дали Сандерленд и остатокот од автомобилската индустрија во Велика Британија ќе можат да ги трансформираат своите даночни и регулаторни режими и индустриската култура во која тие се вградени на таков начин што ќе ги направат одржливи конкуренти по 2020 година.

Од четирите слободи на ЕУ, крајот на слободното движење за граѓаните на ЕУ, најверојатно, ќе предизвика најголема и трајна штета во снабдувањето на економијата во Велика Британија. Повторно, во принцип е можно да се намалат повеќето, па дури и сите овие трошоци со просветлена глобално ориентирана имиграциска политика, по линијата на австралиските или канадските модели. Но, политичката рамнотежа по „Брегзит“ во Велика Британија е малку веројатно да генерира ефикасен режим на имиграција преку режим, или оној што привлекува талентирани странски студенти.

Велика Британија избегна една катастрофа кога гласачите го отфрлија тврдо левичарскиот Џереми Корбин во декември. Но, тоа не е надвор од шумата. Сега може да се надева на болното мелење на преговорите и спроведувањето на политиките, кои веројатно ќе траат многу години, за да се направи најдоброто од лошиот „Брегзит“. (Проект синдикејт)

(Вилем Буитер, поранешен главен економист на Ситигруп, е визитинг професор на Универзитетот Колумбија)