Силјановска бараше кривично да се гонат потписниците од Преспа, а сега зборува за НАТО, изјави Пендаровски


Стево Пендаровски на собирот во Свети Николе

 

Стево Пендаровски вечерва за време на собирот во Велес рече дека некои од политичките противници порано зборуваа против Преспанскиот договор, а сега се гордеат што сме членка на НАТО, благодарение на тој договор.

„Делумно е манипулација на нашите граѓани и потценување на нивната интелегенција, а делумно е зошто не знаат што зборуваат сега, што зборувале порано и што напишале во програмата. Пред четири години госпоѓата (Силјановска-Давкова) има изјавено во една телевизиска емисија дека потписниците на Преспанскиот договор треба да бидат кривично гонети, треба кривично да одговараат. И сега велиш дека е добро што сме членка на НАТО. Епа, госпоѓо, без Преспа нема НАТО”, одговори Пендаровски.

Тој додаде дека Силјановска-Давкова исто така изјави дека според НАТО стандарди ќе бирала и
врховен командат.

„Во Уставот, за кој таа се фали дека е стручна, пишува дека врховен командат е
претседателот, а според највисоки НАТО стандарди се бира началникот на Генералштаб“, рече
Пендаровски.

Во однос на обвинувањата од носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ во Изборната единица 3, Драган Ковачки, Пендаровски рече дека не може да му се верува на некој што со судска пресуда е лажго.

„Многу е тешко да му одговориш на човек кој со судска пресуда неодамна е обвинет дека е лажго. Лажеше за една хациенда на министерката за одбрана. Судот, не јас или вие, рече дека лаже и јас не видов дека после таква судска пресуда се извини. Меѓутоа знаете што е разликата меѓу нив и нас – нивните први луѓе на Мицкоски, не само на Силјановска, лично мене ме навредуваат. Ме нарекуваат измеќар, слуга нечиј, ме нарекоа дури и инфантилен. И да се вратам на господинот Ковачки – колку вреди зборот на еден некогаш висок чин во војската кој побара НАТО безбедносен сертификат и беше одбиен. Знаете кого одбиваат за НАТО сертификат? Само оние кои работат против интересите на Македонија“, одговори Пендаровски