РСЕ: ЕУ ќе ги повика сите земји од Западен Балкан да воведат санкции кон Русија


На заедничкиот самит следната недела, Европската унија јасно ќе побара од земјите од Западен Балкан целосно да ја почитуваат политиката на санкции против Русија. 

Во нацрт-декларацијата што треба да се усвои на крајот на самитот се наведува дека усогласувањето со политиките на ЕУ е јасен знак за стратешката ориентација на партнерите, сега повеќе од кога било. 

Шефовите на држави и влади на земјите членки на ЕУ на 13 декември ќе се сретнат со своите колеги од шест земји од регионот на редовниот годишен самит ЕУ-Западен Балкан. 

-Заедничката визија за иднината вклучува заеднички вредности и заедничка одговорност. Додека ја продлабочуваме соработката со партнерите, ги повикуваме да постигнат брз и одржлив напредок кон целосно усогласување со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ, вклучително и рестриктивните мерки на ЕУ и да дејствуваат соодветно, се вели во нацрт-декларацијата во која Радио Слободна Европа (РСЕ) имале увид. 

Текстот ќе ги пофали партнерите од Западен Балкан кои веќе ја покажуваат својата стратешка определба со целосно усогласување со надворешната и безбедносната политика на ЕУ и ќе ги охрабри „оние кои се уште не го сториле тоа“ да го следат нивниот пример. 

-Охрабруваме и подобрување на спроведувањето на рестриктивните мерки и спречување на нивно заобиколување, велат лидерите на ЕУ во завршната декларација. 

Со тој документ треба да се согласат и учесниците на самитот од регионот. 

Посебен дел во завршната декларација се однесува на процесот на нормализација на односите меѓу Србија и Косово. Како што е наведено во нацртот, се нагласува дека ЕУ очекува од Приштина и Белград да се ангажираат конструктивно за да се постигне брз напредок во нормализацијата на односите. Забележано е дека тоа е од клучно значење за безбедноста и стабилноста на целиот регион и да се осигура дека двете страни можат да напредуваат на европскиот пат.