Османи од Градскиот парк претстави план за позелена и побезбедна Македонија


Кандидатот за претседател на Европскиот фронт, Бујар Османи, вети дека доколку биде избран за прв човек на државата, ќе работи на трансформација на Северна Македонија во зелена држава која ќе се грижи за животната средина. На денешната прес-конференција во Градскиот парк во Скопје, Османи истакна дека ќе формира одбор за валидација, односно ветинг и нема да потпише ниту еден закон што ќе биде спротивен на стандардите за заштита на природата.

„Како кандидат за претседател, се посветувам на зелената агенда која го става на прво место здравјето на нашата планета и доброто на нашиот народ. За да го оствариме ова, предлагам основање на одбор за валидација, посветено тело кое ќе прави скрининг на сите проекти и закони за нивното влијание врз околината. Овој одбор ќе служи како чувар на нашето природно наследство, осигурувајќи дека секоја одлука која ја донесуваме како нација е во согласност со принципите на одржливост и заштита на околината. Тоа ќе биде доказ за нашата посветеност кон идните генерации, осигурувајќи дека тие ќе наследат земја која не само што е просперитетна, туку и зелена и безбедна”, истакна Османи.

„Додека се соочуваме со предизвиците на 21 век, е неопходно да ја признаеме нераскинливата врска помеѓу нашата околина и националната безбедност. Безбедноста не е само за граници и армии; таа е за создавање општество кое е отпорно, самоодржливо и во хармонија со природата. Со интегрирање на еколошките размислувања во нашиот безбедносен оквир, земаме целосен пристап за заштита на иднината на нашата земја” рече кандидатот за Претседател.

Османи додаде дека нашата земја е благословена со природна убавина, од мирните води на Охридското Езеро до величествените врвови на Шар Планината и дека е наша обврска да ги чуваме истите во патот кон една позелена и посигурна Северна Македонија.