Мицкоски: Повикувањето на единство е супстратот на ВМРО-ДПМНЕ


Христијан Мицкоски во Делчево

 

Христијан Мицкоски во саботата вечерта од митингот во Делчево објаснуваше зошто повикал на македонско национално единство. „Доколку не повикав на национално обединување би го погазил супстратот и идеологијата на мојата партија, затоа што ВМРО е и Демократска партија за македонско национално единство. Пред сликата на руините и хаосот кој го прави оваа власт, ви велам дека секоја наша разлика со која било партија, е помала од големата и заедничка работа пред нас, а тоа Македонија и нашата борба да кажеме дека има надеж и дека има иднина. На овој мој повик, побрза и панично и нервозно се јави Димитар  Ковачевски кој вели дека ни биле лоши работите, сме се плашеле и затоа сум повикал на единство“, рече претседателот на ВМРО-ДПМНЕ.

Тој запраша кому во Македонија вистински му пречи национално единство и обединување на партиите околу главната цел Македонија да биде силна и средена држава? Тоа биле „криминалците од ДУИ“.

„Нив ги фаќа паника и страв, па побрзаа да стиснат на копчето кое го поседуваат, а се вика Ковачевски Димитар и Пендаровски Стево. Ковачевски, да беше тендер за ДУИ и Артан веднаш ќе сфатеше, а вака ни тој самиот не верувам дека ја сфаќа важноста за национално единство пред налетот на ДУИ за криминализирање на Македонија“, рече Мицкоски.

Па уште еднаш го нападна Димитар Ковачевски: „И не ме чуди што и нивниот лидер Црвенковски го замрзна членството. Да можат и многу други ќе се замрзнат само да не го гледаат срамот во кој се претвори таа партија. Ја користам оваа прилика да го споменам и нивниот претседател кој што доаѓаше од редовите на СДСМ а беше претседател на Македонија, велеше ‘многумина сакаат Македонија да ја приграбат’ тој тогаш им порача е, па не може, амана  Ковачевски никако да му текне и им вели – повелете, еве цела Македонија ви ја ставам на тацна само оставете ме уште еден ден во фотелјата“.