Кога да се користи меко, а кога тврдо брашно?


Поделбата на брашното на меко и тврдо ни е можеби најпозната. Таа мала поделба ни кажува како се мелело брашното во производството и е клучна за да функционираат нашите рецепти.

Тврдото брашно го користиме во ситуации кога не сакаме многу брзо да ја впие влагата, па затоа е одличен избор кога сакаме да ја посипиме работната површина пред да го расукаме тестото. Кај тврдото брашно честичките се поголеми, додека кај мекото брашно се мали и токму оваа текстура ја прави разликата.

Во кои рецепти се користи меко, а во кои тврдо брашно?

Мекото брашно користиме за: меки бисквити, лепчиња, крофни, тестенини, пити, мафини, леб, колачи, колачи од тесто од квасец,

Остро брашно користиме за: посипување на работната површина, згуснување на садовите, печиво, бисквити, варено тесто, пржење.

За сите тие рецепти јасно е кое брашно се користи, но дебатата ја предизвикува прашањето кое брашно се користи за палачинки?

Има луѓе кои подготвуваат и во едната и во другата опција, но пробајте го рецептот за меки како душата палачинки во кои се користи половина тврдо и половина меко брашно.

Состојки:

3 јајца

2 големи лажици шеќер

250 гр брашно (половина меко и половина тврдо)

350 мл млеко

1 дл минерална вода

малку сол

2 лажички масло

1/2 лажичка рум

Подготовка:

Се матат цели јајца додека да се пенесат, се меша додека не се добие густа хомогена смеса, се прелива масло па млекото и се меша.

Потоа, со постојано мешање со жица за матење, истурете го брашното додека не ја потрошите предвидената мерка, додадете прстофат сол и малку рум колку да добие мирис на смесата и уште поважно да не се апсорбира маслото.