Зошто искусните домаќинки го прелеваат месото со чај: Супер трик кој го прави јадењето повкусно


Супер трик за месо што ќе го направи помеко и сочно.

Различни видови месо се подготвуваат на различни начини, но заедничко им е тоа што маринадата е задолжителна. Ќе го направи секое месо помеко и посочно, а во зависност од тоа што сте избрале, ги прилагодувате состојките за маринадата. Но, постои еден пијалок кој искусните домаќинки често го користат при подготовка на месо, бидејќи го омекнува месото и го прави повкусно. Станува збор за чај.

Со помош на чај можете да подготвите совршена маринада која ќе го подобри вкусот на месото, но мора да ја направите правилно. Користете чај без ароми (нане, камилица, зелен чај) и без адитиви. Кога ќе го направите чајот, додадете му зачини по желба, како и сечкан лук или млад кромид. Оставете да се излади, па прелијте со месото по желба. Ако користите пилешко, оставете го да се маринира околу еден час, а ако користите други видови месо, маринирајте 6-12 часа. Потоа подгответе го месото по желба.