Земјата утре директно ќе биде погодена од соларна бура


Американска научничка предвидува дека во текот на утрешниот ден Земјата ќе биде директно погодена од соларна бура.

Според д-р Тамита Сков, нашата планета ќе биде директно погодена од соларна бура во текот на утрешниот ден. Преку социјалните мрежи таа ја соопшти оваа вест покрај видео модел на предвидување на НАСА.

Сков е научник во Aerospace Corporation и e наградуван научен едукатор.

„Директен погодок, НАСА предвидува дека Земјата ќе биде погодена од соларна бура на 19 јули“, објави таа во твит, додавајќи дека може да се појават пречки во GPS системите.

Со оглед на фактот дека Сонцето сега е во активна фаза на својот 11-годишен соларен циклус, се очекува зголемен број на вакви инциденти. Обично можат да предизвикаат прекини во GPS навигациските системи кои би можеле да сметаат на летови на мали авиони и на бродови.

Други причини за загриженост нема.