Зеленски и сопругата Олена се видоа по три месеци


 

Украинскиот претседател Володимир Зеленски повторно се соедини со сопругата Олена на шолја чај во првото заедничко интервју на парот по инвазијата.

Олена побегна со нивните деца, на возраст од девет и 17 години, на почетокот на војната во Украина. Тие се засолниле во неидентификуван дел од земјата, далеку од заканите на напаѓачите.

Г-ѓа Зеленска рече дека не е изненадена што нејзиниот сопруг го инспирирал светот со неговото цврсто лидерство и огромниот отпор кон Русија.

Таа додаде: „Никој не ми го одзеде сопругот, дури ни војната. Не можам да кажам дека Володимир се промени од почетокот на оваа војна. Тој беше сигурен сопруг и доверлив човек порано, и таков останува. Неговата гледна точка не е променета, начинот на кој тој е поврзан не е променет.

Олена, сценарист, рече дека не била секогаш најголема обожавателка на говорите на нејзиниот сопруг и дека немала време да ги прочешла.

Таа рече: „Понекогаш тој користи премногу литературни средства, а понекогаш премногу малку“.

Претседателот Зеленски цврсто остана на пораката, изјавувајќи: „Не бевме тие што ја започнаа оваа војна, но ние ќе бидеме тие што ќе ја завршиме“.

Веста дојде кога челичарницата „Азовстал“ во Мариупол конечно им се предаде на руските освојувачи и Путин започна нов напад на Донбас.

Последните недели Русија беше принудена да ги напушти периферијата на вториот по големина град во Украина, Харков, што беше нивното најбрзо повлекување откако беше истисната од северниот дел и регионот Киев на крајот на март.

Сепак, тие повторно зазедоа дел од загубеното тло во Харков и сè уште контролираат голем дел од југот и истокот.