Во Туркменистан забранија држење за раце, а жените не смеат да се шминкаат

Според новите правила жени можат да се возат во автомобил само ако се во сродство со возачот. Владата размислува и да го забрани патувањето на жените во странство


 

Во туркменскиот град Мери десетици парови беа приведени затоа што се држеле за раце во јавност. Ова беше објавено на 13 мај од Радио Азатик.

Полицијата ги обвини приведените за кршење на „традиционалните општествени норми“. Тие биле донесени во одделот со лисици на рацете; таму на приведените жени, според една од нив, им било одржано предавање дека „ја нарушиле пристојноста кога се држеле за рака со мажи“.

Уапсените беа ослободени откако потпишаа ветувања дека во иднина јавно нема да ги покажуваат чувствата. Полицијата им вети „сериозни проблеми“ во случај на повторени прекршоци. Во исто време, како што нагласува Радио Азатик, држењето за рака не е официјално забрането во Туркменистан.

Контролата врз однесувањето и изгледот на жителите, особено жените, во Туркменистан значително се зголеми откако Сердар Бердимухамедов дојде на власт – во март тој победи на практично неконкурентните претседателски избори и го замени својот татко Гурбангули Бердимухамедов на функцијата претседател.

Од април, земјата воведе забрани за некои естетски операции, како што се зголемување на градите и усните или тетовирање. Имаше извештаи за масовни апсења на улиците на жени со лажни нокти и трепки. Жените биле принудени да се ослободат од нив, како и да плаќаат високи казни.

Вработените во државните претпријатија, под закана за отказ, биле принудени да пишуваат потврди за одбивање на козметика. Училиштата одржаа „објаснувачки разговори“ со средношколците за недозволивоста на маникир и педикир. Десетици стјуардеси и кондуктери кои работат во државните транспортни компании се отпуштени поради импланти на гради и зголемување на усните.

Како што нагласува Радио Азатик, нема официјално соопштение за ограничувања на изгледот; менаџерите одбија да им дадат на вработените релевантни регулаторни документи.

Освен тоа, властите им забраниле на жените да седат на предното седиште во автомобилот. На возачите сега не им е дозволено да возат жени ако не се нивни роднини: сообраќајната полиција почна да запира автомобили каде што се жени и да бара доказ за семејните врски со возачот.

Извори блиски до владата, исто така, изјавија за Радио Азатик дека властите размислуваат да воведат забрана за патување на жените во странство. Тогаш ќе можат да го напуштат Туркменистан само доколку им треба лекување во странство.

Строги ограничувања за изгледот на жените во Туркменистан периодично беа најавувани порано, за време на претседателствувањето на Гурбангули Бердимухамедов. Во исто време, обично немаше строга контрола врз нивното извршување.