Во САД умреа 600 медицински лица од корона вирусот – и тој број расте

Здравствени работници за време на земањето тестови во Вашингтон

Лекарите, сестрите и болничарите често работеа во невозможни услови и без доволно заштитна опрема во пренатрупаните американски болници

Речиси 600 здравствени работници во првите редови починаа од Ковид-19, според „Загубени на првата борбена линија“ (Lost on the Frontline), проект започнат од „Гардијан“ и „Кајзер здравствени вести“ (КХН) кој има цел да брои, верификува и да го запамети секој здравствен работник што умира за време на пандемијата.

Во табелата се вклучени лекари, медицински сестри и болничари, како и клучен персонал за здравствена заштита, како што се болничари во старски домови и администратори, кои ги ставија своите животи во опасност за време на пандемијата за да помогнат во грижата за другите. Lost на Frontline сега ги објави имињата и некролозите за повеќе од 100 работници.

Поголемиот дел од документираните беа идентификувани како луѓе со боја, претежно афроамериканци и од азиско-пацифичките острови. Нема друго сеопфатно броење на смртните случаи на американските здравствени работници. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) бројат 368 смртни случаи кај здравствените работници, но признаваат дека статистиката е потценета.

Покрај пронаоѓањето на смртните случаи, Lost на Frontline известува за предизвиците со кои се соочуваат здравствените работници за време на пандемијата. Многумина беа принудени да ги употребуваат носените маски безброј пати поради распространетиот недостог на опрема. Другите имаа само кеси за ѓубре како заштита. Некои смртни случаи се соочија со тишината на работодавците или негирањата дека биле заразени на работа.

Кога кризата се појави медицинските работници се соочија со предизвикот. Тие се очеличија себеси во долгите часови. Техничарите за итна медицинска помош се упатуваа кон брзата помош за да помогнат. Други ги правеа работите за расчистување, одржување, безбедност или транспорт, за да можат непречено да работат.

Меѓу изгубените е и д-р Прија Кана, нефролог, која продолжи да ги прегледува графиконите на нејзините пациенти сè додека и самата не беше ставена на респиратор. Нејзиниот татко, пензиониран хирург, подлегна на болеста само неколку дена по неговата ќерка.

Сузана Пабатао, една од илјадниците филипински даватели на здравствени услуги во САД, стана медицинска сестра во доцните 40-ти години. Сузана почина само неколку дена по нејзиниот сопруг Алфредо, кој, исто така, беше заразен со Ковид-19.

Д-р Џејмс Гудрич, познат педијатриски неврохирург, признат за раздвојување на близнаци, исто така беше запаметен како ренесансен човек, кој собираше антички медицински книги, сакаше убави вина и играше дигердиду.

Некои од првите што умреле се соочиле со вознемирувачки услови на работа. Роуз Харисон (60), регистрирана медицинска сестра, не носела маска додека се грижела за пациент со Ковид-19 во старски дом на Алабама, според нејзината ќерка. Таа се чувствувала под притисок да работи сѐ до денот кога била хоспитализирана. (Гардијан)