Три начини да го промените животот на подобро сега: Техника која навистина функционира


Доколку сте одлучиле дека 2024 година ќе биде година во која ќе бидете среќни, задоволни и исполнети, време е да обрнете внимание на 3 важни ставки: цел, визуелизација и позитивно размислување.

Слободно земете парче хартија и направете план да го промените вашиот живот на подобро. Сè започнува со вистинскиот план, а хартијата ќе биде таму како потсетник.

Зошто е важно да се постави цел?

Едноставно – целта води до успех. Ја поставивте целта избирајќи ги 3-те најважни работи што сакате да ги промените на подобро во 2024 година. Бидете реални. Нека бидат ставки кои можат да се променат на подобро со добра организација и дисциплина. Имајте на ум дека целта мора да ве мотивира, а потоа важно е истите тие цели за 2024 година да ги запишете на лист хартија. Запишан, останува како потсетник за нешто што треба да се исполни.

Пример: Во 2024 година, сакате вашата плата да биде поголема, што значи дека целта е да добиете покачување. Реално е дека ќе дојде ако вредно работите и се трудите. Запишете ја оваа цел и ставете ја на видливо место за да знаете кон што се стремите.

Визуелизација

Многу успешни луѓе најмногу зборуваат за визуелизација. Нивните инспиративни говори често се за она што тие секогаш замислувале дека ќе станат. И кога им било најтешко во животот, тие заспале сонувајќи до минута за тоа како ќе изгледа денот и часот кога ќе постигнат голем успех.

Пример: Ако зборуваме за цел која вклучува поголема плата оваа година, време е да се визуелизираат сите компоненти за постигнување на целта. Замислете дека одите кај претпоставениот, што носевте, како изгледаше канцеларијата, како изгледаше претпоставениот – сè. А потоа внимателно составете ги во главата зборовите што ќе ги употребите за да ја постигнете целта. Слушајте се неколку пати и следниот пат кога ќе ви се укаже прилика, нема да бидете нервозни, бидејќи веќе неколку пати сте ја поминале таа ситуација во вашата глава. На крајот на краиштата, толку многу сте фантазирале за тоа што веројатно побрзо ќе го забележите вистинскиот момент од оние луѓе кои воопшто не се подготвиле на тој начин.

Позитивно размислување

Постојат безброј студии за моќта на позитивното размислување. Луиза Хеј изгради кариера на позитивно размислување. Но, немаше да се зборува толку многу за позитивно размислување доколку тоа не беше нешто што носи успех. Во сè што правите, обидете се да бидете позитивни. Тој позитивен став ќе ви даде поттик да го туркате невозможното. И пристапете на сè чекор по чекор.

На пример: Ако сакате да престанете да пушите цигари оваа година, а знаеме дека ова е нешто што често го имаат на ум сите пушачи – имајте верба во себе дека ќе успеете. Позитивното размислување ќе ви помогне да се ослободите од оваа навика. Дури и ако не сте се откажале целосно од сите никотински производи, префрлањето на помалку штетни алтернативи за цигарите е голем чекор напред.

Ваше е да ја донесете вистинската одлука, да поставите цел, да го визуелизирате секој чекор од постигнувањето и да бидете сигурни дека ќе го постигнете она кон што се стремите