Трас: Молдавија треба да се опреми по стандардите на НАТО


Молдавија треба да биде „опремена по стандардите на НАТО“ за да може да и се помогне да се заштити од руската закана, изјави британската министерка за надворешни работи, Лиз Трас.

Трас  изјави дека се водат разговори со сојузниците како да им се помогне на помалите нации да се одбранат, пренесува Би-Би-Си.

Таа кажа дека е јасно дека и покрај ограничениот успех во Украина, претседателот Владимир Путин сè уште има „амбиции да создаде голема Русија“.

Молдавија, некогашна советска република, се наоѓа на југозападната граница на Украина, не се граничи со Русија, но е блиску до некои региони кои во моментов се окупирани од руските сили на југот на Украина.

Молдавија не е членка на НАТО, но поднесе барање за приклучување само две недели по инвазијата на Украина.

Трас додава дека разговорите за подобрување на одбраната на Украина со цел да се одврати идната руска агресија ќе опфатат „други ранливи земји, како Молдавија“.

-Би сакала да ја видам Молдавија опремена според стандардите на НАТО и за тоа разговараме со нашите сојузници, кажа шефицата на британската дипломатија.