Совет од нутриционист: Која конзервирана риба е најздрава


Нe е секоја конзервирана храна лоша. Дури и научните студии покажаа дека конзервираната риба е многу здрава.

Нутриционистот д-р Џес Кординг вели дека, според стручното мислење, конзервираните сардини се најздрави од сите видови риби.

Другите конзервирани риби се исто така добар извор на протеини.

Таа вели дека конзервираната риба има бројни здравствени придобивки.

– Конзервираните сардини имаат тенденција да имаат пониска содржина на жива од многу други видови риби и се сметаат за еден од најдобрите избори на морска храна, особено ако немате свежа риба на располагање.

Докторот вели дека луѓето кои јадат сардина добиваат голема количина на протеини, витамин Д и антиинфламаторни омега-3 масни киселини, а маслиновото масло од тоа може да обезбеди мононезаситени масти здрави за срцето.

Експертите препорачуваат две до три порции конзервирана риба неделно.