Сите го сакаат компирот кога е врел, а не знаат што му прави на телото


Зошто врелиот компир е штетен по здравјето?

Компирите се една од оние намирници кои се највкусни кога се јадат тополи. Сепак, лекарите предупредуваат дека нивното повкусно е всушност многу лошо за вашето здравје.

Ендокринологот Зухра Павлова напоменува дека компирот треба да се јаде само кога ќе се излади на собна температура. Што се постигнува на овој начин?

Изладениот компир нема да влијае на нивото на гликоза, односно нема да дозволи неговите вредности да скокнат. Исто така, скробот делумно ќе се ферментира во цревата, што ќе го зголеми количеството на корисни бактерии во цревата.

Секако, треба да имате на ум дека компирот и јадењата направени од оваа храна се калорични. Порција помфрит во однос на калориите може да се спореди со други видови брза храна, а пирето содржи и многу путер и млеко и павлака, па затоа е и многу хранлив.