Русите го урнаа мостот што ги поврзува Северодонецк и Лисичанск


 

Руските сили го уништија мостот меѓу Северодонецк и Лисичанск во областа Луганск, изјави во саботата во Телеграм началникот на регионалната воена администрација Сергеј Хајдеи.

„(Ова) во голема мера ќе ја отежне евакуацијата и испораката на хуманитарна помош“, рече Хајдеи, иако додаде дека во моментот сè уште постои „врска меѓу градовите“.

Ова е вторпат да биде нападнат мостот, додаде Хејдеи.

Според него, милитантите го разнеле мостот додека се повлекувале за време на ослободувањето на Лисичанск во јули 2014 година. Оттогаш, комуникацијата меѓу градовите Северпдонецк и Лисичанск – и двата имаат околу 100.000 луѓе – е прекината и отежната. Мостот е реновиран во 2016 година.

 Хајдеи, исто така, извести дека во саботата биле евакуирани 57 лица од областа Луганск.

 „Во Северодонецк, Лисичанск и Белогоровци во моментов е многу топло. Гранатирањето не престанува ниту еден час. Русите користат артилерија дење и ноќе. Денеска ни е важен секој живот од вкупно 57 спасени од овие населени места. Безбедно и сигурно“, рече Хејдеи.

Претходно во саботата Си-Ен-Ен објави дека најмалку шест лица загинале во руските напади во градот Северодонецк.