Продолжи судењето против Мерко


Во Основниот суд во Струга денеска почна главната расправа за казненото дело фалсификување исправа и несовесно работење во службата во училиштето во Велешта, во кое меѓу четворицата обвинети е и струшкиот градоначалник Рамис Мерко. Рочиштето, пак, на кое му се суди на Мерко за незаконско назначување директори во основните училишта, во селата Подгорци, Лабуништа и „Браќа Миладиновци“ во Струга, беше одложено поради неприсуство на сведоците.

Обвинетите Егзона Шеи, Дритан Каба, Ваит Жута и Рамис Мерко, пред судот се изјаснија дека не се чуствуваат виновни.

Како сведок исказ даде Наташа Пинтоска Беќароска, просветен инспектор, кој во 2022 година на вонреден инспекциски надзор констатирала дека назначената директорка Егзона Шеи не ги исполнувала законските услови од Законот за основно образование. Немала уверение за положен испит, не поседувала сертификат за познавање англиски јазик и немала пет години работно искуство. Директорката, која добила два мандати, била вработена со средно образование, таа се товари за фалсификување на дипломата.

Предметот го води делегираниот судија Јордан Јованов, чиј мандат истекува на 5 септември. Тој вети дека доколку добие продолжување ќе им даде приоритет на овие предмети.Доколку судијата не добие нов мандат во струшкиот суд, случајот треба да го преземе друг судија и предметите кои ги води ќе почнат од почеток.

– Постапката почнува одново, меѓутоа доколку странките побараат да се продолжи од таму каде што застанало може непречено да се одвива, а законот нив им дава можност да побараат повторно да се изведуваат досега изведените докази. Тоа е нивно право, хипотетички може само да зборуваме, појасни Јованов.

Адвокатот на Мерко, Игор Петкоски, смета дека со изведените докази во текот на постапката, кои, според него биле од листата на докази на обвинителството може да се заклучи дека постапката за надзор од страна на Државниот просветен инспекторат не е завршена со решение, согласно Законот за просветна инспекција.

– Овој факт само се потврди од исказот на испитаниот сведок на денешното рочиште – Државен просветен инспектор. Па така, уште во оваа фаза од постапката може да се констатира дека се поведува кривична постапна против обвинетите во услови кога не е завршена постапката за надзор која во најлош случај може да заврши со прекршочна одговорност доколку се утврди вина авентуалните сторители на прекршок, вели Петкоски.

Во струшкиот Основен суд против градоначалникот Мерко се водат три процеси, два за незаконско назначување на директори во четири училишта и еден за злоупотреба на службената положба при набавка на луксузен автомобил.