Посни тестенини со печурки и чери домати


Посните тестенини со печурки и чери домати содржат сос направен со лук кој е кремаст и сладок поради чери доматите.

Рецептот е едноставен и совршен за подготовка во текот на работната недела. Иако јадењето е посно, тоа е многу богато и зачинето. Еве како да направите посни тестенини со печурки!

Состојки:

255 гр тестенини без јајца
1 лажица маслиново масло
450 гр шампињони, исечени
2 чешниња лук, мелени
16 парчиња чери домати преполовени
3 лажици вегански путер
1 грст сечкан магдонос
½ лажичка сол или повеќе по вкус
прстофат бибер

Чекор 1
Пропржете ги печурките
За тестенините од печурки, прво исчистете ги, исечкајте ги и пржете ги печурките на силен оган во голема тава со 1 лажица маслиново масло, ½ лажичка сол и бибер, околу 5 минути. Печурките ќе испуштат вода. Продолжете со пржење додека не исчезне целата вода. Кога тавата ќе се исуши, намалете ја топлината на средно и продолжете со пржење на печурките неколку минути додека не поруменат.

Чекор 2
Додадете лук и чери домати
Мешајте повремено. Додадете 2 чешниња лук (мелени), половина од веганскиот путер и 16 преполовени чери домати. Пржете на средна топлина уште 5 минути или додека доматите не станат меки и сочни. Мешајте повремено, а кога сосот ќе биде готов додадете 1 грст магдонос (исечкан).

Чекор 3
Гответе ги тестенините
Гответе ги тестенините во големо тенџере со солена зовриена вода според упатствата на пакувањето. Резервирајте една шолја од водата за тестенини, исцедете ги тестенините и фрлете ги во сосот од печурки со преостанатиот вегански путер, малку бибер и една кутлача од резервираната вода за тестенини. Гответе на средна топлина 1 минута и додадете уште вода доколку е потребно. Послужете ги тестенините со посипан магдонос одозгора. Уживајте во посните тестенини со печурки и чери домати!