Почина мажот кој се самозапали во Загреб


Машкото лице кое се самозапали на Марков трг во Загреб и беше лекувано на Клиниката за трауматологија на КБЦ Сестри на милосрдието на одделот за интензивна нега, почина денеска по 21 часот и покрај напорите на лекарите, соопштија од КБЦ.

Станува збор за изгореници од четврти степен кои ја зафаќаат целата површина на телото.

Психијатарот Хрвоје Хендл од клиниката за психијатрија „Свети Иван“ во Загреб гостуваше на телевизијата Н1 и го коментираше трагичниот настан во кој маж се самозапали.

„Живееме во општество каде што постои голем недостаток на емпатија како такво и ние како луѓе имаме предиспозиција да сочувствуваме со другите. Треба да ги научиме нашите деца колку е важна емпатијата во нивната комуникација, а не само комуникацијата преку екраните. Има превентива од ментални болести, во Институтот за јавно здравје треба да се работи со децата и да се научи како да се зборува за емоции“ објасни тој.

Психијатарот рече со кого да контактира:

„На сите би им препорачал ако има некој во семејството на кој може да му каже се, прво да му се обрати. Треба да се каже дека грижата за себе не е себичност, ова е важно да се каже во една земја каде што многу се зборува за католичките вредности и често се меша самогрижата со себичноста трето ниво се психијатри, а четврто ниво во однос на превенција се наставниците и професорите „Сите треба да ги едуцираат луѓето како да постапуваат кога некој ќе им пристапи, важно е да не се мешате ако не знаете да разговарате со такви личност“, рече Хендл.