Планета на која е можен живот? – далеку е само 48 светлосни години


Научниците открија планета која би можела да биде чекор поблиску до пронаоѓање вонземски живот во космосот.

Меѓународен тим на научници користеше набљудувања од вселенскиот телескоп „Џејмс Веб“ на НАСА за да ја анализира атмосферата на егзопланета наречена LHS 1140 b.

Нивните набљудувања потврдија дека блиската планета може да има океан со течна вода, па дури и атмосфера богата со азот – исто како Земјата.

Водечкиот автор Чарлс Кадиек, од Универзитетот во Монтреал, рече: „Од сите моментално познати егзопланети со умерена клима, LHS 1140 b може да биде нашата најдобра опција еден ден индиректно да потврдиме течна вода на површината на вонземски свет надвор од нашиот Сончев систем“.

Иако не знаеме точно како би изгледал животот на вонземјаните, научниците се речиси сигурни дека би му била потребна течна вода за да преживее, пишува Daily Mail.

Егзопланетата LHS 1140 b се наоѓа на 48 светлосни години од Земјата во соѕвездието Кит.

Неодамнешната анализа сугерира дека егзопланетата била значително помалку масивна отколку што би требало да биде објект со нејзината големина.

Ова им остави на истражувачите две опции: или LHS 1140 b беше мини-Нептун направен главно од вртлив гас, или беше Мега-Земја покриена со течна или замрзната вода.

За да утврдат за што се работи во случајот, истражувачите комбинирале податоци од JVST и други вселенски телескопи како Хабл и Спицер за да ја направат првата „спектроскопска“ анализа на LHS 1140 b.

Бидејќи одредени молекули блокираат различни бранови должини на светлината, со мерење на фреквенциите на светлината што минува покрај планетата можеме да дознаеме кои хемикалии може да бидат присутни.

Нивната анализа сугерира дека LHS 1140 b е поверојатно да биде „воден свет“ или „снежна топка“ со карпесто јадро, наместо гасовит мини-Нептун.

Уште повозбудливо, првичната анализа сугерира дека егзопланетата би можела да има атмосфера густа како онаа на Земјата.

Ова ќе му даде многу поголема способност да ја задржи топлината и ќе ја зголеми веројатноста дека може да има стабилна клима – важни фактори за постоење на живот.

Д-р Рајан Мекдоналд, астроном од Универзитетот во Мичиген, кој работеше на истражувањето, вели: „Ова е првпат да видиме навестување на атмосфера на зоната на живеење на карпеста или богата со мраз егзопланета“.

Иако предупредуваат дека се потребни повеќе набљудувања од JVST, атмосферата би можела да биде богата со азот, кој сочинува 78 проценти од атмосферата на Земјата.

Д-р Мекдоналд додава: „LHS 1140 b е една од најдобрите мали егзопланети во зоната погодна за живеење што може да поддржи густа атмосфера и можеби само најдовме докази за воздух на овој свет“.