Папата Франциск формира итен фонд за помош на земјите во развој

Италија– Папата Франциск формира итен фонд за помош на подрачјата зафатени со коронавирусот во земјите во развој, соопшти денеска Ватикан.

Во соопштението се наведува дека папата одредил 750.000 долари од средствата што му се на располагање како почетен придонес во фондот, пренесоа британските медиуми.

Папата ги замоли црковните ентитети и епархии да дадат свој придонес во полнење на фондот, според нивните можности.

Средствата ќе бидат дистрибуирани преку друштвата на папските мисии што ја поддржуваат работата на 1.100 епархии, главно во Африка, океанска Азија и дел од Амазонија..

Минатиот месец папата Франциск донираше 30 респиратори за италијанските болници во подрачјата што најмногу се погодени со заразата .