Овие намирници ја „лечат“ главоболката и мамурлакот како од шега


Доколку деновиве сте претерале со алкохол и ве мачат главоболки, решение за овој проблем може да бидат намирниците кои помагаат да се ослободите од мамурлакот и неговите симптоми …

Руската нутриционистка Људмила Денисенко откри три намирници кои прават чуда кога ќе се појави главоболка. Тоа се „обична“ вода, компири, бадеми, но и некои семки.

Според неа, еден од наједноставните лекови за главоболка е „чистата“, негазирана вода:

„Прво, водата е првиот лек за мамурлакот, а второ, хроничната дехидрација може да предизвика различни болки, вклучувајќи и главоболки. Затоа, доколку не сте почнале да пиете 1,5-2 литри вода секој ден, тогаш Новата година е одлично време. за почеток, оваа здрава навика“.

Нутриционистот напомена и дека хроничната дехидрација води, меѓу другото, до колитис и придружна констипација, мигрена и болки во долниот дел на грбот. Дополнително, д-р Људмила советува да се јаде печен компир со кора, семки од тиква и бадеми за главоболка. Мрсна риба, како што се харинга, скуша и сардини, исто така се корисни:

„Омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во масната риба се антиинфламаторни и затоа помагаат да се намали зачестеноста и сериозноста на хроничните главоболки“, вели тој.

Нутриционистот ги советувал и оние кои страдаат од главоболки да пијат чај од ѓумбир, кој има антивоспалителни и антихистамински својства, како и да додадат кајенски бибер во јадењата.