Московјанин уапсен во метро затоа што имал антивоени слики во телефонот

Јуриј Самоилов бил пријавен во полиција од некој патник во метрото. Веднаш беше осуден на 14 дена притвор


 

Жителот на Москва, Јуриј Самоилов, беше ставен во притвор на 14 поради сликите во неговиот телефон. Ова за „Нова газета Европа“ го изјави братот на уапсениот Николај Лунченков.

Самоилов бил приведен утрото на 17 март во метрото, кога еден од патниците видел слики на неговиот телефон што ја „дискредитирале руската армија“ и повикал полиција. Службениците на редот преку неколку станици му пришле на Самоилов и го привеле.

Потоа безбедносните сили го разгледале мобилниот уред на уапсениот и за него направиле извештај за дистрибуција на екстремистички материјали. Подоцна, информациите за ова се појавија на веб-страницата на судот Черјомушкински.

Истиот ден судот донесе одлука Самоилов да биде осуден на двонеделен притвор како казна. Мажот е испратен во специјалниот притвор „Сахарово“, каде сѐ уште се наоѓа. Таму на приведениот му било дозволено да се јави на мајка си и да каже што се случило.

Откако започна инвазијата на Украина, полицијата во Русија почна редовно да приведува луѓе поради изразување антивоен став, вклучително и по осудите против нив. Но, по правило против нив се поведуваат административни или кривични предмети за јавни изјави.

Во декември, службениците на Министерството за внатрешни работи ја приведоа 19-годишната студентка Олесија Кривцова. Таа била поткажана од двајца соученици. Против Кривцова беше отворено кривично дело за приказни и пораки на Инстаграм во затворен телеграмски разговор на соучениците.

Во јануари, брачна двојка беше брутално приведена во ресторан во Краснодар поради антивоени изјави. Олесија и Алексеј Овчиников имаа личен разговор, во кој беа кажани зборови против руската инвазија на Украина. Некој во ресторанот повикал полиција

Во март, полицијата го приведе самохраниот татко, Алексеј Москалев, чија ќерка Марија претходно нацртала антивоен цртеж на училиште. 54-годишен маж е испратен во привремен притвор. По неговата ќерка дошла комисија за малолетнички и ја однела во дом за сираци.