Меркел за Путин: „Живее во друг свет“


Западот, одамна заклучи Путин, е слаб, поделен, декадентен, предаден на приватната потрошувачка и промискуитет. Германија имаше нов лидер, а Франција ја чекаа избори Две децении претходно, во 1994 година, Русија потпиша договор познат како Будимпештански меморандум, според кој Украина се откажа од својот огромен нуклеарен арсенал во замена за ветување за почитување на нејзиниот суверенитет …

Меркел за Путин: „Живее во друг свет“ Read More »

Враќањето на Владимир Путин во Кремљ


Кога Путин се врати како претседател по четирите години попминати како премиер тој веќе имаше идеологија, олицетворение на мистичната судбина на големата сила на Русија и сите ограничувања беа исклучени На 7 мај 2012 година, додека поздравот со 30 топови одекнуваше над Москва и полицајците за немири во маскирни униформи ги потиснуваа демонстрантите, г-дин Путин …

Враќањето на Владимир Путин во Кремљ Read More »

Путин во Грузија ја повлече првата линија во песокот


На самитот на НАТО во Букурешт Франција и Германија беа против членството на Украина и Грузија во НАТО. Компромисот роди декларација која беше најлоша можна. Украина и Грузија останаа со празно ветување, а Русија веднаш беше налутена Пристигнувајќи во Москва како амбасадор на САД во 2005 година, Вилијам Барнс, сега директор на ЦИА. директор, испрати …

Путин во Грузија ја повлече првата линија во песокот Read More »

Како почна подемот на авторитарноста кај Путин


Путин беше формиран во советскиот свет кој сметаше дека Русија не е голема, доколку не доминира со своите соседи. Татнежот на прагот на земјата ја доведе во прашање таа доктрина. Почна пресвртот на Путин од соработка со Западот кон конфронтација Еден месец по инвазијата на Украина Роџер Коен, шеф на бирото во Париз на „Њујорк …

Како почна подемот на авторитарноста кај Путин Read More »

„Путин нѐ зароби. Гласот беше прилично мек, на германски“


Дали Соединетите Држави и нивните сојузници, преку прекумерен оптимизам или наивност, едноставно згрешија со г-дин Путин од самиот почеток? Или тој со текот на времето се трансформираше во денешниот реваншистички воин Еден месец по инвазијата на Украина Роџер Коен, шеф на бирото во Париз на „Њујорк тајмс“ напиша еден подолг есеј за подемот, всушност, за …

„Путин нѐ зароби. Гласот беше прилично мек, на германски“ Read More »