Политиката како извор на раздор меѓу луѓето


Распнати меѓу три века, меѓу опасна бездна и неизвесност, ние сме всушност мост преку кој ќе минуваат генерации, пишуваше Крлежа во своите дневнички белешки Тешко е да се прикаже содржината на дневничката проза на Мирослав Крлежа, а тоа да не се направи на штета на нејзината поетика и промисленост. Затоа цитирав многу. Дневничкото наследство на …

Политиката како извор на раздор меѓу луѓето Read More »

Крлежа и пресметката со реформистите во Хрватска


Неизбежно беше по смртта на Мирослав Крлежа да дојде до преиспитување на неговиот култ. Ова се совпадна со исчезнувањето на југословенската држава и комунистичкиот режим. Преиспитувањето отиде во негација и оспорување Декларацијата за хрватскиот литературен јазик беше последниот повод за вклучување на Крлежа во јавниот живот на Хрватска и Југославија. Сè потоа е во неговите …

Крлежа и пресметката со реформистите во Хрватска Read More »

Крлежа и крлежијанството како институција


Како појавата на романот на Добрица Ќосиќ „Далеку е сонцето“ требаше да биде пандан на огромниот опус на Мирослав Крлежа. Романот на Ќосиќ беше производ и на тимска работа Како ориентација во интелектуалната елита, особено кај левоориентираната интелигенција, крлежијанството се појавува во првата Југославија. Се заснова на литературното дело на Крлежа и погледите на уметноста. …

Крлежа и крлежијанството како институција Read More »

Навраќање на Мирослав Крлежа: По кој пат?


За Мирослав Крлежа беше изграден своевиден култ во Хрватска и во Југославија. Но во партијата никогаш не му беа заборавени судирот на книжевната левица и неодењето во партизани во 1941 година Во наредните неколку продолженија ќе ја објавиме рецензијата на Латинка Перовиќ за книгата на Мирослав Крлежа „Илјададеветстотиниишеесеттите. Фрагменти од дневник“, во избор и редакција …

Навраќање на Мирослав Крлежа: По кој пат? Read More »

Србија ја продолжува политиката на Слободан Милошевиќ


Во Србија има луѓе на власт и на јавната сцена кои имаат голема врска со војната. Или беа министри во неговите влади и креатори на закони, или беа негови портпароли. За мене, ориентацијата на Србија кон Европа е прилично неуверлива. Мислам дека тоа е само реторика и дека Србија сè уште е суштински ориентирана кон …

Србија ја продолжува политиката на Слободан Милошевиќ Read More »

Српскиот антитиоизам е лажен, измислен отпосле


Србите беа многу компатибилни со Тито. Прво, Тито ја обнови Југославија, што беше во интерес на српскиот народ. Второ, се потпираше на Русија, а Србите традиционално се врзани за неа. Потоа создаде голема, моќна армија Во интервјуто за хрватскиот онлајн магазин „Лупига“, направено од Недим Сејдиновиќ во август 2019 година, Латинка Перовиќ ја објаснува технологијата …

Српскиот антитиоизам е лажен, измислен отпосле Read More »

Либералите беа последната шанса за Југославија


Тито играше двојна улога за време на студентските протести во 1968. Од една страна ги поддржуваше студентите, а од друга страна застана зад конзервативните кругови кои беа против либералните раководства Во октомври 1972 година, во Србија беше извршена голема политичка чистка: беа сменети повеќе од 6.000 политичари, стопанственици и медиумски работници кои припаѓаа на либералната …

Либералите беа последната шанса за Југославија Read More »

Југославија ѝ припаѓа на историјата


Процесот на конституирање на јужнословенските народи како модерни нации покажа голема жилавост. Но промените во светот се многу големи и ако не учествуваме во нив, ризикуваме да останеме на маргините Значи, најголемата „грешка“ на Тито, како што вели Сабрина Рамет, е што умрел. Смртта на авторитарен лидер не беше искористена како можност за реформи, туку …

Југославија ѝ припаѓа на историјата Read More »

Најголемата грешка на Тито беше што умре


Мојата смена и на Марко Никезиќ беше очајничка итна потреба по смените на Савка Дапчевиќ-Кучар и Мика Трипало во Хрватска. Но долгорочно гледано, тоа беше стратешка одлука, беше одлука против модернизација, европеизација на Југославија Дали во 1960-тите имаше доминантен конфликт меѓу реформистичките и догматските струи, како што беше кажано на Брионскиот пленум во 1966 година, …

Најголемата грешка на Тито беше што умре Read More »

Германците го респектираа Тито


Словенечкиот историчар Јоже Пирјевец најде големо признание за Тито во германските извори. Германците велат: „Ако го фатиме – иако сè уште нема чин маршал – ќе го прогласиме за маршал, ќе го третираме како маршал, од две причини: Тој создаде моќна армија и тој создава држава“ Аспирациите на хрватските претставници кон федералистичкиот концепт во Белград беа третирани како …

Германците го респектираа Тито Read More »

Кралот Александар сакаше да ја ампутира Хрватска


Егзекуцијата на хрватските претставници во Народното собрание и на Стјепан Радиќ беше подготвувана во јавното мислење. Таа беше широко прифатена како почеток на крајот на Југославија. Ова дури ќе го доведе кралот Александар до идеја за ампутација на Хрватска Латинка Перовиќ, која почина на 12 декември 2022 година на 89 години, е последната, така да …

Кралот Александар сакаше да ја ампутира Хрватска Read More »

Југославија како проширена Србија


Србите, како млад потентен народ со ореол на победата и особено големи жртви во Првата светска војна, ја немаа способноста за договарање како што ја имаа Хрватите во рамките на Австро-Унгарија, туку настапуваа од позиција на диктат Латинка Перовиќ, која почина на 12 декември 2022 година на 89 години, е последната, така да се рече …

Југославија како проширена Србија Read More »

Југославија беше полесно да се замисли отколку да се оствари


Југословенските народи не можеа да го избегнат фактот дека на почетокот на југословенската држава, тие во суштина не се познаваа доволно едни со други. или дека се потребни некои други претпоставки за заеднички живот во една држава Латинка Перовиќ, која почина на 12 декември 2022 година на 89 години, е последната, така да се рече …

Југославија беше полесно да се замисли отколку да се оствари Read More »