Како светот го пропушти тивкото ширење на корона вирусот (3)

Д-р Камила Рот зема брис од доброволец за студијата за Ковид-19 во еден дом за стари лица минатиот месец во Минхен

Пренесувањето без симптоми ја прави борбата против корона вирусот многу потешка. Но, здравствените функционери со месеци го отфрлаа тој ризик, притискајќи за погрешни и контрадикторни тврдења, во време кога доказите дека луѓето без никакви симптоми се едни од главните преносители стануваа сѐ поголеми. Ова извонредно истражување на „Њујорк тајмс“ ја пренесува борбата на научниците за нивните докази за ширењето на вирусот без симптоми. Тоа е неверојатна приказна за научнички суети и за бирократскиот поглед на здравствените власти, влучувајќи ја и СЗО. Ова е третото, последно продолжение од ова возбудливо истражување.

 

„Ако ова е вистина, ние сме во неволја“

Кластерот од Минхен не беше единственото предупредување.

Кинеските здравствени власти експлицитно предупредуваа дека пациентите се заразни пред да покажат симптоми. Јапонски возач на автобус бил заразен додека превезувал навидум здрави туристи од Вухан.

И до средината на февруари, 355 луѓе во бродот на бродот „Дијамантска принцеза“ беа позитивни. Околу третина од заразените патници и персонал немаа никакви симптоми.

Но, службениците за јавно здравство видоа опасност во промовирањето на ризикот од тивки раширувачи. Ако карантирањето на болни и пронаоѓањето на нивните контакти не може со сигурност да ја задржи болеста, владите може да ги напуштат овие напори.

 

Второто продолжение од ова истражување

 

На пример, во Шведска и Велика Британија почнаа да се водат дискусии за исцрпување на епидемијата додека населението не добие „имунитет на стадо“. Официјалните претставници на јавното здравство се загрижени дека може да доведат до преполни болници и смртни случаи без потреба.

Плус, спречувањето на тивкото ширење бараше агресивно, распространето тестирање што тогаш беше невозможно за повеќето земји.

„Не е како ние да да имаме лесна алтернатива“, рече д-р Либман, канадски доктор. „Пораката беше во основа:‘ Ако ова е точно, ние сме во неволја“.

Европските здравствени власти велат дека не сакале да го признаат тивкото ширење затоа што доказите не биле веродостојни, а последиците од лажната тревога би биле сериозни. „Овие извештаи се гледаат насекаде, низ целиот свет“, рече д-р Жозеп Жанса, висок функционер за здравствена заштита во Европската унија. „Што и да изнајдеме, нема враќање назад.“

„Престанете да купувате маски!“

Додека службените лица во јавното здравство се двоумеа, делуваа некои лекари. На конференцијата во Сиетл во средината на февруари, Џефри Шаман, професор на универзитетот Колумбија, рече дека неговото истражување сугерира дека брзото ширење на Ковид-19 може да се објасни само ако има заразни пациенти со незабележителни симптоми или воопшто немаат симптоми.

Во публиката тој ден беше Стивен Чу, добитник на Нобелова награда и поранешен секретар за енергија на САД. „Ако се остави на сопствените уреди, оваа болест ќе се прошири низ целата популација“, се сеќава тој на предупредувањето на професорот Шаман.

Потоа, д-р Чу започна да инсистира на тоа дека здравите колеги во неговата лабораторија на универзитетот Стенфорд носат маски. Лекарите во Кембриџ, Англија, заклучиле дека асимптоматското пренесување е голем извор на инфекција и ги советувале локалните здравствени работници и пациентите да носат маски, многу пред британската влада да го признае ризикот од тивки раширувачи.

Американските власти, соочени со недостиг, активно ја обесхрабрија јавноста да купува маски. „Сериозно луѓе – Престанете да ги купувате маски!“ Хирургот генерал Џером М. Адамс твитна на 29 февруари.

До почетокот на март, додека Светската здравствена организација продолжи да притиска дека трансмисијата без симптоми е ретка, науката науката направи пробив во друга насока.

Истражувачите во Хонгконг оценија дека 44 отсто од трансмисијата на Ковид-19 се случиле пред да се појават симптомите, проценка што е во согласност со британската студија која го стави тој број дури на 50 проценти.

Студијата во Хонгконг заклучи дека луѓето станале заразни два дена пред да се појави нивната болест, со врв на првиот ден на симптомите. До моментот кога пациентите почувствувале прва главоболка или гребење во грлото, можеби со денови ја ширеле болеста.

Во Белгија, лекарите ја виделе математиката во акција, како што Ковид-19 се прошири низ стареските домови, при што загинаа речиси 5.000 луѓе.

„Сметавме дека со набудување на симптомите и со замолување на болните луѓе да останат дома, ќе можеме да управуваме со ширењето“, рече Стивен Ван Гухт, шеф на белгискиот научен комитет за Ковид-19. „Тоа доаѓаше од луѓе кои немаа речиси никакви симптоми“.

Повеќе од 700 луѓе на бродот „Дијамантска принцеза“ беа заболени. Четиринаесет починаа. Истражувачите проценуваат дека повеќето од инфекциите се појавиле рано, додека навидум здравите патници се социјализирале и се забавувале.

Владините научници во Велика Британија заклучија кон крајот на април дека 5 до 6 проценти од здравствените работници без симптоми биле заразени и може да го шират вирусот.

Во Минхен, д-р Хелшер многупати се прашуваше себеси дали работите би биле поинакви ако светските лидери порано го сфатија сериозно ова прашање. Тој го спореди нивниот одговор со зајакот кој укочува пред отровна змија.

„Ја гледавме таа змија и некако бевме парализирани“, рече тој.

Прифаќање. Или не

Кога истражувањето беше спроведено во март, европските здравствени претставници беа убедени.

„Во ред, ова е навистина големо“, се сеќава д-р Бака. „Игра голема улога во преносот“.

До крајот на месецот, американските Центри за контрола на болести објавија дека ја преиспитува својата политика за маски. Тие заклучија дека до 25 проценти од пациентите може да немаат никакви симптоми.

Оттогаш, владите низ целиот свет и, конечно, Светската здравствена организација им препорачаа на луѓето да носат маски во јавноста.

Сепак, СЗО испраќа збунувачки сигнали. Во минатиот месец д-р Ван Керхове, технички лидер, повтори дека преносот од асимптоматски пациенти е „многу редок“. После негодување од доктори, агенцијата соопшти дека имало недоразбирање.

„Со сета чесност, сè уште немаме јасна слика“, рече д-р Ван Керхове. Таа рече дека се упатила на неколку студии кои покажуваат ограничен пренос од асимптоматски пациенти.

Неодамнешните интернет-реклами ја помешаа оваа работа уште повеќе. Пребарувањето на „Гугл“ кон средината на јуни за студии за асимптоматски пренос врати оглас на СЗО со наслов: „Луѓе без симптоми – ретко го шират корона вирусот“.

Сепак, со кликнување на врската, понуди многу поинаква нијанса: „Некои извештаи посочуваат дека луѓето без симптоми можат да го пренесат вирусот. Сè уште не е познато колку често се случува “.

Откако „Тајмс“ ги праша за овие разлики, организацијата ги отстрани огласите.

Лежерна вечера во Стокхолм, Шведска, во април, додека бројот на заразените и починатите растеше со ракетна брзина

Назад во Минхен, останува малку сомнеж. Д-р Бемер, доктор на баварската влада, во мај објави студија во „Лансет“, која се потпираше на екстензивни интервјуа и генетски информации за методично следење на секој случај во кластерот.

Во месеците откако д-р Рот зеде брис од својот прв пациент, 16 заразени лица беа идентификувани и рано фатени. Сите преживеаја. Агресивното тестирање и беспрекорното следење на контактот го запреа ширењето.

Студијата на д-р Бемер откри „значителен“ пренос од луѓе без симптоми или исклучително благи, неспецифични симптоми.

Д-р Рот и нејзините колеги добија фуснота. (Њујорк тајмс)