Како се прави здрава запршка без брашно?


Направете поздрава запршка која ќе го направи секое јадење повкусно.

Кога сакаме да згуснеме некое јадење или кога правиме чорба, користиме запршка. Се прави од брашно и вода, како и слатка пиперка, но денес има и нови рецепти кои содржат крем за готвење или некоја друга состојка. Запршката не е многу здраво, но го прави јадењето повкусно и поубаво за око.

Затоа ви донесуваме поздрава верзија на запршка, која ќе го згусне секое јадење на лажица или во супа исто како вистинска запршка. За да направите поздрава варијанта, потребна ви е црвена леќа.

Леќата измијте ја во ладна вода и додадете ја во садот што сакате да се згусне 15 минути пред крајот на готвењето. За време на термичката обработка, леќата ќе впие добар дел од течноста во тавата, а потоа ќе се распадне и на тој начин ќе го згусне садот што го подготвувате. Потребни ви се 100 g црвена леќа на 500 ml до 1 l течност како вода или супа. Количината секако варира во зависност од тоа што ставате во садот и колку сакате да биде густо.