Како да препознаете овошје и зеленчук полни со хемија? Тестот е многу едноставен, кога се расекуваат се гледа по „месото“


За да се зачуваат овошјето, особено јаболката, во текот на зимата, често се третираат со разни хемикалии кои можат да бидат опасни по здравјето. И дали е безбедно да се јаде ваква храна заедно со кората?

Пролетта официјално започна и понудата на маркетите и намирниците вклучува овошје и зеленчук кои се чуваат цела зима. Јаболката за да издржат што подолго се третираат со восок, глицерин, парафин, калциум хлорид, а најопасна од сите овие материи е дефинил. Бидејќи, всушност, ова е производ произведен со рафинирање на нафта, тој има тенденција да биде канцероген.

За тоа како да се заштитите од труење од јаболка и други плодови кои се „прскаат“; рекоа многу експерти, а првиот чекор е да се мие во топла вода, во која може да додадете дури и сода бикарбона.

Кои видови се најбезбедни?

Доколку на пазарот купувате „домашни“ производи од докажани продавачи и за кои знаете дека не користат никакви хемикалии, можете едноставно да ја измиете кората од нечистотија и насобраната прашина. Ако ги купите во продавница, кога навистина не знаете дали се третирани, се препорачува да ги излупите.

Последиците од консумирање на храна која е „хемиски контаминирана“ може да бидат многу опасни и да доведат до тешко труење. Сепак, постои и друга страна на овој проблем. Ако излупиме јаболко, тогаш тоа е всушност главен извор на витамини А и Ц, калциум, фосфор, железо и корисни антиоксиданси.

Постојат неколку трикови за да одредите колку е токсичен зеленчукот или овошјето. На пример, кога ќе исечете јаболко, ако видите дека брзо потемнува, можете безбедно да го јадете со кората. Карцитин во комбинација со витамин Ц ги спречува слободните радикали да го оштетат телото.

Корисна кора и друго овошје и зеленчук

Витамините Ц и П, големо количество пектин се складираат во кора од лимон. Но, оваа храна може да се третира и со хемикалии за да се продолжи рокот на траење, па затоа треба многу темелно да се измијат пред да се отстрани кожата. Ќе ви помогнат топла вода, сода бикарбона и детергент.

Како да знаете дали краставицата и доматот се прскани ?

За да одредите дали зеленчукот содржи пестициди, можете да исечете краставица или домат и да погледнете внатре. Обично краставиците и доматите со токсини имаат жолтеникави ленти, во центарот има жолт „дел“.