Јајце: Шест изненадувачки здравствени бенефити

• Јајцата содржат холин, малку позната, но неопходна хранлива материја за здрава функција на мозокот. • Протеинот во јајцата ве одржува сити подолго време и може да помогне во целите за слабеење. • Антиоксидансите кои се наоѓаат во јајцата можат да го намалат ризикот од очни нарушувања поврзани со возраста.


САДЕдно јајце е преполно со хранливи материи.

„Јајцата се висококвалитетни протеини и содржат широк спектар на витамини и минерали, како што се витамин А, витамин Д, витамини од групата Б и фолна киселина“, изјави претходно за Инсајдер Натали Ризо, регистрирана диететичарка во Њујорк.
Едно големо јајце содржи и витамин Е, витамин Б12, калциум, ниацин, железо и рибофлавин.
Тие исто така содржат големи количини на холин, малку позната, но суштинска хранлива материја за здрава функција на мозокот.

Холин, кој се наоѓа во јајцата, е од суштинско значење за здравјето на мозокот. 

Холинот, микронутриент кој се користи за градење клеточни мембрани, го одржува функционирањето на нервниот систем и придонесува за здравјето на мозокот, вклучувајќи ја меморијата и процесите на учење. Едно големо тврдо варено јајце содржи 27% од препорачаната дневна вредност на холин, според Националниот институт за здравје.
„Јајцата се богати и со холин, микронутриент кој е важен за бремените жени и бебињата“, вели Ризо.

Јајцата можат да го зголемат количеството на липопротеини со висока густина (HDL), познат како „добар“ холестерол.

Јајцата се богати со холестерол, но диететичарите велат дека нивното јадење всушност не го зголемува нивото на холестерол во крвта. Здравствените работници мислеа дека храната со висок холестерол ќе го зголеми нивото на холестерол во крвта и ќе го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести, водечка причина за смрт во САД.
Во 2015 година, Диететските упатства за Американците открија дека нема доказ дека холестеролот во исхраната директно придонесува за зголемување на нивото на холестерол во крвта. Всушност, неколку студии покажаа дека редовното јадење јајца го зголемува нивото на HDL, познато како „добар холестерол“, бидејќи може да го намали ризикот од срцеви заболувања.
„Се препорачува да се обрне внимание на заситените масти, транс мастите и додадените шеќери, кои се чини дека играат поголема улога во болестите на срцето“, изјави Рејчел Хартли, регистрирана диететичарка и авторка на „Нежна исхрана“, за Френк Олито од Insider.

Јајцата содржат антиоксиданси за кои студиите покажуваат дека може да го намалат ризикот од катаракта и макуларна дегенерација.

Јајцата содржат антиоксиданси лутеин и зеаксантин, за кои студиите сугерираат дека може да го намалат ризикот од очни нарушувања поврзани со возраста, како што се катаракта и макуларна дегенерација, иако потребни се повеќе истражувања за да се потврдат овие наоди.

Јадењето јајца може да помогне во целите за слабеење.

Јајцата можат да ви помогнат да изгубите тежина бидејќи нивната висока содржина на протеини (6 грама по големо јајце) ве одржува сити подолго време. Протеинот исто така може да го забрза вашиот метаболизам за да помогне во согорувањето на повеќе калории.
„Диететските обрасци кои вклучуваат јајца се поврзани со губење на тежината“, изјави претходно за Insider, Челзи Џекл, РД, која ја води онлајн стартапот за нега на однесување и ментално здравје Nutrition во Церебрал. „Бидејќи протеинот ви помага подолго да се чувствувате сити, јадењето високопротеинска храна како јајца може да ви помогне да го одржите вашиот апетит постабилен и да спречите прејадување подоцна во текот на денот“.

Протеинот во јајцата исто така може да помогне во градењето мускули.

Протеинот, исто така, има корист за здравјето на мускулите, помагајќи ви да зачувате, па дури и да изградите поголеми мускули. Мускулите исто така трошат повеќе енергија и согоруваат повеќе калории при мирување, така што колку повеќе мускули имате, толку поефикасно вашето тело ја согорува храната што ја јадете.
Стејси Стивенсон, DC, специјалист за функционална медицина и основач на VibrantDoc, велнес платформа, препорачува да се јаде храна богата со протеини како јајца после тренинг за да им помогне на мускулите да се опорават и растат.
„По тренингот, сè е за да му обезбедите на вашето тело градежни блокови што му се потребни за да ги поправи и зајакне вашите мускули“, изјави Стивенсон претходно за Insider.