Ја прејдовте педесеттата година? Еве кои намирници треба да ги избегнувате


Повеќето од нас не размислуваат премногу за болестите на срцето и крвните садови додека некој близок не доживее здравствени проблеми. Ова особено важи за оние кои влегле во шестата деценија.

Според препораките на нутриционистите, овие намирници не треба воопшто да се консумираат, а особено не по педесеттата година од животот кога се уште поштетни за вашето здравје:

Пржена храна: Ако сакате да го одржувате вашето срце здраво по 50-тиот роденден, време е да почнете да размислувате за внесот на заситени масти. Храната богата со заситени масти влијае на затнувањето на артериите, зголемувајќи го нивото на лошиот холестерол и крвниот притисок. Препораката е да се ограничи внесот на месо на порција од 60 грама дневно, да се јаде црвено и пржено месо само од време на време, да се отстранат мастите од месото, да се изберат млечни производи со малку маснотии и да се зголеми внесот на овошје, зеленчук и растителни влакна. на дневна основа.

Чипс и газирани пијалаци: грицките и колачињата не само што се богати со шеќер, туку и поттикнуваат прејадување и го зголемуваат ризикот од дебелеење бидејќи се многу вкусни. Можете да го намалите тој ризик со избирање поздрави алтернативи како газирана вода.

Диетални пијалоци: Вештачките шеќери се поврзани со зголемен ризик од кардиометаболни заболувања. Според една студија објавена во научно списание, луѓето кои пијат диетални пијалоци го зголемуваат ризикот од развој на метаболички синдром за 36 проценти, а исто така ризикот од развој на дијабетес тип 2 за 67 проценти во споредба со оние кои не ги пијат.

Крофни: Овој десерт многумина го сакаат, но мажите и жените над 50 години треба да го избегнуваат. Крофните не само што се пржат на масло, туку и се богати со рафинирани јаглехидрати и шеќери. Сето ова може да доведе до зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од срцеви заболувања.

Што препорачуваат нутриционистите:

Маслиново масло – фенолите во маслиновото масло можат да ги „исклучат“ гените поврзани со воспаленија кои се јавуваат кај луѓето со метаболички синдром. Дополнително, со маслиново масло можете да ги намалите масните наслаги на стомакот.

Ореви – јадењето ореви еднаш или повеќе пати неделно е поврзано со до 19 проценти помал ризик од кардиоваскуларни болести и 23 проценти помал ризик од коронарна срцева болест.

Леќа – исхраната богата со оваа храна може да го стабилизира нивото на шеќер во крвта и може да го намали воспалението во телото за 22 проценти.

Овесна каша – дневната доза на оваа храна може да го спречи дијабетесот за 39 проценти. Покрај тоа, можете да го намалите лошиот холестерол.

Јаболко со лушпа – бројни истражувања укажуваат дека не треба да ги лупите јаболките бидејќи лушпата содржи полифеноли кои можат да го поттикнат растот на добрите бактерии во цревата, да помогнат при слабеење и да го намалат лошиот холестерол.