Истражување открива: Гените се виновни за тоа дали сакаме да јадеме пржена, мрсна или слатка храна

Се чини дека околу 500 гени директно влијаат на тоа како луѓето јадат, според истражувањето на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Колорадо.


Фото: Б. Грданоски

Ако сакате да јадете банана или да пиете чаша црвено вино, тоа може да има врска со вашите гени повеќе отколку што мислите. Веќе знаеме дека нашите преференции за храна се вкоренети во нашата култура. На пример, едно истражување покажа дека културните разлики влијаат на тоа колку луѓето уживаат во изгледот, мирисот, вкусот и текстурата на различната храна. Сега, новите податоци објавени во списанието Nature Communications сугерираат дека нашата генетика може да има големо влијание врз храната што ја сакаме и не ја сакаме, известува Very Well Health.

Се чини дека околу 500 гени директно влијаат на исхраната на луѓето, според истражувањето на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Колорадо, кое ги анализирало здравствените, социјалните и економските податоци на луѓето од британската Биобанка, база на податоци со повеќе од 500.000 луѓе.

Тие заклучија дека се чини дека има 300 гени „директно поврзани“ со консумацијата на одредени видови храна и речиси 200 гени поврзани со навиките за исхрана околу група на храна како што се риба или овошје.

„Некои од гените што ги идентификувавме се поврзани со сензорни патишта – вклучувајќи ги оние за вкус, мирис и текстура – и исто така може да го зголемат одговорот на наградата во мозокот“, рече Џоан Кол од Универзитетот во Колорадо, која ќе ги презентира наодите. на годишната конференција на Американското друштво за исхрана во Бостон.

„Бидејќи генетиката игра многу помала улога во влијанието на внесот на храна од сите фактори на животната средина, треба да проучуваме стотици илјади поединци за да откриеме генетски влијанија меѓу факторите на животната средина“, рече Кол.

Откривањето на врските помеѓу гените и видовите на храна на крајот би можело да помогне во дизајнирањето на диети и програми за слабеење. Можен следен чекор, според научниците, е да се открие „дали генетскиот профил на една личност може да дозволи да се прилагоди профилот на вкус на диетата наменета за слабеење и на тој начин да се подобри придржувањето кон диетата“.