Голем деловен потфат: „Алкалоид“ успешно го имплементира информатичкиот SAP S/4HANA систем

„Aлкалоид“ – Скопје, една од најуспешните компании во регионот и предводник на економијата на Северна Македонија, на крајот на ноември 2020 година, го заврши проектот за конверзија на постојниот систем на „Алкалоид“ SAP ERP 6.0 во SAP S / 4HANA верзија, што создаде услови за понатамошен развој на деловниот информативен систем на „Алкалоид“ и примена на најсовремени ИТ технологии во компанијата, пишуваат хрватските портали Новац и Лидер.

Станува збор за проект реализиран со една од водечките SAP консултантски компании во Хрватска и регионот, загребската b4b. Од таму потенцираат дека станува збор за најголемиот и најсложен проект за миграција на SAP ERP системот кон SAP S / 4 HANA кој досега е реализиран во регионот. На оваа реализација ѝ се дава посебна тежина на условите за имплементација на проектот бидејќи поради пандемијата на вирусот COVID-19 целиот проект беше направен со помош на онлајн алатки за соработка.

Приказната за успешната соработка помеѓу „Алкалоид“ и b4b започна во 2007 година со имплементација на SAP ERP системот, а оваа година, и покрај предизвиците на пандемијата, тие поставија друга заедничка цел – миграција на SAP ERP системите на сите компании од групацијата Алкалоид кон SAP S / 4HANA. Со проектот S / 4 HANA се промени целиот систем на SAP систем на Алкалоид во нејзините шест компании присутни во четири држави, што вклучува деловни области на финансии и контрола, набавки, продажба и дистрибуција, планирање и управување со производството, управување со квалитет, како и управување со човечки ресурси.

„Овој проект беше голем предизвик, обврска, но и задоволство за нас. Предизвик затоа што се соочивме со многу сложена задача во специфични услови, посветеност кон нашиот исклучителен партнер ‘Алкалоид’ кој ни покажа голема доверба и задоволство затоа што работевме на проектот со партнер кој точно знаеше што и кога сака, кој беа многу добро организирани и многу посветени на проектот. Сето ова, со заеднички напори, резултираше со успех. За ‘Алкалоид’, овој проект е дополнителен ветер во грбот во нивните амбициозни планови за раст и развој, а за нас е огромно позитивно искуство за миграционите проекти во S / 4 HANA што ќе следат“, вели Сањин Катиниќ, извршен директор на b4b.

Проектот траеше пет месеци и во него учествуваа повеќе од 100 членови на проектниот тим од „Алкалоид“ и b4b. Дополнителен предизвик при планирањето и спроведувањето на проектот беше обврската да се изврши валидација на процесот во согласност со барањата на фармацевтската индустрија (GMP) во рамките на деловниот систем, што се одвиваше како паралелен проект на корисници и надворешни партнери чија временска рамка требаше да биде усогласена со проектот за конверзија на SAP системот.

„Првата операција во системот SAP ERP во ‘Алкалоид’ започна во 2007 година, а системот успешно го поддржуваше нашиот континуиран раст и развој, па по 13 години постојана надградба и за рекордно кратко време, го претворивме AlkaSAP системот SAP ERP 6.0 во SAP S / 4HANA . Предизвикот беше повеќе од голем! Специфичноста на државата во која живееме, динамичните процеси во фармацевтската индустрија со кои секогаш треба да бидеме во чекор, комплексноста на геополитичката средина за време на нашето работење и крајно непредвидливите услови во кои сите работиме во текот на тековната година, бараа решение за следната генерација што ќе овозможи анализа во реално време. Дури и во услови на виртуелно функционирање, нè следеше нашата долгорочна сигурна хрватска партнерска компанија b4b, а нивниот квалитет и искуство во толку обемен потфат и во исклучително специфични услови ни значеа и беа исклучително важни. Исто така бевме поддржани од групацијата SAP RIG, а нашиот партнер од Бразил, FIVE Validation, заврши одлична работа во валидацијата на системот. И во иднина сметаме на успешна соработка“, вели Живко Мукаетов, претседател на Управниот одбор, Генерален директор на „Алкалоид“ и претседател на Управувачкиот комитет на проектот.

Бидејќи проектот се одвиваше за време на епидемијата на вирусот Ковид-19, тој беше целосно реализиран со далечински пристап со употреба на алатки за соработка заради одржување онлајн состаноци, работилници и обуки. Без оглед на промените и ризиците предизвикани од овој начин на работа, сите активности на проектот завршија во предвиденото време, обем и финансиска рамка, благодарение на исклучителната посветеност на „Алкалоид“ и b4b, пишуваат Новац и Лидер.