Еве каде грешите кога подготвувате пита: Корите ви се сушат и ви пукаат поради овие шест причини


Ако се следат овие 6 совети, корите за пита нема да бидат суви и нема да пукаат.

Пита со готови кори се подготвува лесно и брзо и не бара никаков претеран труд. Најчесто сè се прави за помалку од еден час. Правењето домашни кори бара одредена вештина, но има неколку одлични и лесни трикови кои ќе ви помогнат да ги направите совршено. Бидејќи овие денови луѓето немаат многу време, ќе се одлучат за купони наместо за домашни кори, бидејќи питата е исто толку вкусна. Сепак, не е се така едноставно, а ние ви пренесуваме 6 совети кои ќе ви помогнат правилно да ги подготвите корите за питата да излезе вкусна, а не сува и гумена.

1. Корите ги оставате надвор
Корите треба да бидат ладни кога се работи со нив. Доколку биле во замрзнувач, одмрзнете ги во фрижидер, а не на собна температура. Собната температура ќе предизвика корите да бидат гумени кога ќе се пече питата.

2. Не ги покриваш
Корите кои моментално не се користат мора да бидат покриени со влажна крпа за да се спречи да се исушат на воздух, што, како што знае секој што работи со пилинг, се случува со „брзина на молња“.

3.  Ги мокрите рацете
Рацете треба да ви бидат суви при работа со корите, а на работната површина не треба да ставате никакво брашно.

4. Не ставате маснотии
Потребно е корите да се премачкаат со масло или растопен путер за да биде вкусна питата. Ако не го направите тоа, ќе биде суво и без вкус.

5. Не ја сечете пред печење
Овој чекор не е важен само за полесно да се исече готовата пита. Вишокот на пареа ќе избега од него при печењето низ засеците, па питата ќе се испече рамномерно и ќе нарасне доколку филот содржи јајца, во спротивно ризикувате да отече и „експлодира“ на едно место.

6. Ќе направите сè, а потоа ќе се сетите дека не сте ја  вклучиле рерната
Оставете ја рерната да се загрее додека ја подготвувате питата, за да не се исушат корите додека чекате да се загрее.