Девет намирници кои ги миеме на погрешен начин: Ако не ги измиеме добро хемикалиите може да ни влијаат на здравјето


Честопати, бактериите или прашината од храната можат да влијаат на нашето здравје, па затоа е исклучително важно правилно да ги миете производите.

Исклучително е важно правилно да се мијат прехранбените производи пред употреба. Сигурни сме дека повеќето луѓе го прават тоа затоа што хемикалиите на нив често можат да бидат штетни за вашето здравје. Самиот процес изгледа исклучително едноставен, но обрнете внимание на некои од овие детали.

1. Замрзнат зеленчук

Навистина го олеснува животот бидејќи само треба да го ставите во тава и да го сварите. Сепак, малкумина ги мијат замрзнатите производи пред употреба, што е сосема во ред доколку сакате да ги готвите на висока температура, но бидејќи нивната термичка обработка ќе биде пократка, мора добро да ги измиете исто како свежиот зеленчук. Ова е неопходно поради нечистотија и бактерии.

2. Ориз

Сите видови ориз треба да се измијат 3-4 пати пред да се готви (особено оризот со долго зрно.) Главната опасност не се крие во прашината туку во скробот што го покрива оризот. Скробот е тој што предизвикува оризот да се згрутчи и да изгледа неапетитивно. Исто така, се препорачува да се исплакнат други скробни зрна како пченка или пченица додека водата не истече чиста.

3. Морски плодови

Мора добро да ги измиете сите морски плодови дури и ако ги купите замрзнати бидејќи може да бидат полни со песок. Во спротивно, ќе го јадете целиот тој „отпад“.

4. Тетрапак и шишиња

Се отвориме шишето, бактериите на луѓето кои претходно ракувале со нив лесно можат да влезат внатре.

5. Риба

Не треба да миете сирова риба освен ако не сакате да ја јадете на тој начин. Високите температури ги убиваат сите бактерии, а ако исплакнете сирова риба, постои ризик од ширење на бактерии низ вашата кујна. Не заборавајте да ги миете рацете, даската за сечење и ножот по сечењето.

6. Лиснат зеленчук

Без разлика на видот на зелката, мора добро да ја измиете. Ако, на пример, готвите карфиол, мора да го одделите на парчиња и добро да го измиете. Ако сакате да подготвите црвена или бела зелка, мора да ги отстраните горните 2 слоја бидејќи можат да сокријат нечистотија и прашина. За да се ослободите од бубачките и бактериите, ставете ја зелката во мијалник исполнет со вода, додадете малку оцет и оставете неколку минути. Потоа исплакнете ја зелката со чиста вода.

7. Конзерви и лименки

Конзервираните пијалоци се корисни за време на топлите летни денови бидејќи лименката го одржува вашиот пијалок ладен и го прави уште подобар вкус. Сепак, ве советуваме да не пиете од него без претходно да го измиете или барем да го избришете врвот. Знаете дека сите лименки обично патуваат во камиони со прашина и секогаш ги допираат луѓето во продавниците. Патем, ако имате можност, истурете ја содржината на конзервата во чаша.

8. Зелена салата

Кога подготвувате зелена салата, не заборавајте добро да ја измиете. За да се ослободите од песокот или нечистотијата во листовите, треба да ја искинете зелената салата со раце и да ја оставите во чиста ладна вода неколку минути. Потоа треба да ја извадите зелената салата, да ја ставите во цедалка или на чиста кујнска крпа и да ја оставите да се исуши.

9. Овошје

Најздрави плодови се младите овошја кои не подлежат на некој посебен третман. На пример, ако сакате да јадете јаболко во зима, мора да го измиете. Истражувањата покажуваат дека ако го потопите овошјето во вода и сода бикарбона 12 минути, повеќето хемикалии ќе исчезнат.