Дали знаете колку пати можете да го користите истото масло за пржење?


Важно е, доколку имате намера повторно да го користите маслото, да обрнете посебно внимание на овие работи

Во колумната посветена на „кулинарските загатки“, која редовно ја објавува The Guardian, еден корисник побара појаснување во врска со маслото за пржење, а некои познати англиски готвачи имаа одговор на тоа прашање.

Прво, Том Хант, наградуван готвач, писател и активист кој работи на заштита на биолошката разновидност и промовирање на еднаквоста преку подигање на свеста за прашањата кои влијаат на нашиот систем за храна (вклучувајќи го и отпадот).

Бидејќи пржењето бара високи температури, готвачот предлага прво да се избере масло со висока точка на чад. Тука спаѓа и екстра девственото маслиново масло, кое не треба да се отфрла поради неговиот исклучителен вкус и се препорачува токму поради неговата „повисока точка на чадење отколку што многумина мислат“.

Важно е, доколку имате намера повторно да го употребите маслото, да обрнете посебно внимание на храната што ја готвите. Најважно е маслото да не гори и да не чади, во тој случај мора да се фрли. По првото пржење, Хант дозволува маслото целосно да се излади, а потоа го филтрира низ ситно сито и газа, пред да го стави во затворен сад на темно место.

Другите готвачи користат други масла и други начини за складирање на искористеното масло за пржење. Готвачката и писателка Роми Гил ги следи стапките на својата мајка и го става нејзиното искористено сончогледово масло во стаклена тегла, додека Четна Макан го чува своето во тава со капак, филтрувајќи го непосредно пред употреба. Но, колку пати може повторно да се употреби филтрираното масло?

Неколку пати, во зависност од случајот и состојбата на маслото, за што секогаш мора да се внимава. Не смее да стане премногу темно или пенесто или да има талог. Особено ако почне да мириса, дефинитивно е време да го фрлите. Готвачот Гил го користи дури шест пати за своите вегетаријански јадења, Макан најмногу пет пати